Vijest

Sljedeće sedmice završne riječi na suđenjima za zločine u Sarajevu i Prijedoru

10. Decembra 2021.17:29
Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je iznošenje završne riječi Državnog tužilaštva na suđenju Draganu Vikiću i ostalima za zločin počinjen u Sarajevu.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

U petak, 17. decembra, planirano je iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH u predmetu protiv optuženih za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen u Velikom parku u Sarajevu.

U ovom predmetu optuženi su Dragan Vikić, bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, Jusuf Pušina, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) za uniformisanu policiju, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije. Oni se optužnicom terete da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz transportera koji je bio u kvaru i nalazio se na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Dva dana ranije, u srijedu, planirano je da Odbrana Sabahudina Kajdića, optuženog za zločin protiv čovječnosti kod Prijedora, iznese završnu riječ.

Kajdić je optužen da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Pred Sudom BiH nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene u Mostaru, Vozući, Zavidovićima, Brčkom, Vitezu, Prijedoru i Konjicu.

Nermina Kuloglija-Zolj