Vijest

Određen jednomjesečni pritvor direktoru “Bosnalijeka” Nedimu Uzunoviću

9. Decembra 2021.09:55
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Nedimu Uzunoviću, direktoru “Bosnalijeka”, koji se, između ostalog, sumnjiči za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja te pranje novca, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva.


Nedim Uzunović. Foto: Bosnalijek 

Iz Suda BiH je saopćeno da je pritvor Uzunoviću određen zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a da je odbačen prijedlog da se pritvor odredi zbog opasnosti od bjekstva.

Državno tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora osumnjičenom Uzunoviću zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužiteljica Enisa Adrović je na ročištu na kojem se više sati raspravljalo o određivanju pritvora, između ostalog, kazala da istraga obuhvata 30 osumnjičenih lica te da se odnosi na period kada je Uzunović bio direktor predstavništva “Bosnalijeka” u Moskvi (Rusija) i kada je bio generalni direktor “Bosnalijeka”.

Ona je navela da je Uzunović prvi put uhapšen, a uzimajući u obzir da u Rusiji ima ogromna novčana sredstva te da je postao svjestan šta mu se stavlja na teret, postoji osnovana bojazan za njegovo bjekstvo, prikrivanje dokaza te utjecaja na svjedoke.

S druge strane je Uzunovićev branilac Mirsad Crnovršanin na istom ročištu predložio je da se njegovom branjeniku odredi mjera kućnog pritvora, uz odobrenje da može periodično odlaziti da potpisuje ugovore kako se ne bi paralizovao rad “Bosnalijeka” s obzirom da je on direktor.

Ranije su u okviru predmeta “Bosnalijek” uhapšene dvije osobe, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) već pisala. Kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, riječ je o istrazi za koruptivna kaznena djela u višemilionskom iznosu.

“Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH, kao i da je riječ o dugotrajnoj istrazi vođenoj s partnerskim policijskim agencijama, u okviru koje je ostvarena međunarodna saradnja s partnerskim institucijama više država.

 

Aida Trepanić