Vijest

Predmet “Bosnalijek”: SIPA privela dvije osobe zbog sumnje u višemilionsku korupciju

6. Decembra 2021.16:55
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili dvije osobe, koje se, između ostalog, sumnjiče za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja u predmetu “Bosnalijek”.
Policajci SIPA-e, ilustracija. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

“Slobode su lišena dva lica koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih. Takođe, u sklopu navedenih aktivnosti uručeni su pozivi za pet osumnjičenih lica, koja se trenutno nalaze u prostorijama SIPA-e, gdje će biti ispitana u svojstvu osumnjičenih”, saopćeno je, između ostalog, iz SIPA-e.

Akcija kodnog naziva “Trik” je realizirana po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, odnosno po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, riječ je o istrazi za koruptivna kaznena djela u višemilionskom iznosu.

“Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, kao i da je riječ o dugotrajnoj istrazi vođenoj s partnerskim policijskim agencijama, u okviru koje je ostvarena međunarodna saradnja s partnerskim institucijama više država.

Pored hapšenja, službenici SIPA-e izvršili su pretrese više objekata i prostorija na području Sarajeva i Konjica. Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će odlučiti o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Prema podacima sa Sarajevske berze, kompanije s najvećim udjelom dionica su “KBC Euro Credit Capital” sa 23,6 posto, “AS Holding” sa 15,5 posto, te ruski “Sberbank” kao suvlasnik “Bosnalijeka” u iznosu od 10,7 posto.

 

Irvin Pekmez