Vijest

Prostorije organizacije “Žene u crnom” u Beogradu ispisane grafitima podrške za Ratka Mladića

29. Novembra 2021.16:30
Usljed kontinuiranog spora u Srbiji oko grafita koji veličaju Ratka Mladića, na ulaznim vratima prostorija nevladine organizacije “Žene u crnom” ispisani su grafiti koji ovog osuđenog ratnog zločinca opisuju kao heroja.

This post is also available in: English

Ulazna vrata u prostorije “Žene u crnom”. Foto: Facebook/Žene u crnom.

Neidentifikovani počinioci su u nedelju uveče, 28. novembra, ispisali uvredljive poruke na ulaznim vratima prostorija “Žena u crnom” u Beogradu, što je najnoviji u nizu napada grafitima na prostorije ove antiratne nevladine organizacije.

Sprejem su ispisane poruke poput “Kurve u crnom”, “Ratko Mladić heroj” i “Staša ustaša”.

Incident se desio usled spora oko murala i grafita kojima se Mladić veliča kao “heroj”.

“Žene u crnom” smatraju da je incident povezan i sa nemirima na protestima održanim u subotu u nekoliko gradova Srbije protiv dva nova zakona za koje kritičari smatraju da će dati nepravedne privilegije stranim kompanijama.

Naime, u nekoliko gradova su mladići sa maskama i kapuljačama, drvenim štapovima napali demonstrante koji su blokirali puteve, a desio se i pokušaj probijanja blokade demonstranata bagerom.

“Podsećamo da je ovo treći napad na prostorije i aktiviste ‘Žena u crnom’ u posljednjih nekoliko nedelja, a da su istovremeno napadnuti i prostorije i aktivisti drugih organizacija, kao i novinari, te sve je kulminiralo napadima policije i državno sponzorisanih kriminalaca i nasilnika na građane koji su protestovali u subotu širom Srbije”, navodi se u saopštenju “Žena u crnom”.

Prošlog četvrtka došlo je do incidenta između aktivista za građanska prava i pristalica krajnje desnice u blizini zgrade Doma omladine u centru Beograda zbog grafita podrške Mladiću.

Nakon što je na zidu Doma omladine ispisan slogan “Ratko Mladić srpski heroj”, aktivisti su grafit prelepili nalepnicama na kojima je pisalo “Ratko Mladić ratni zločinac”.

Nalepnice su nedugo nakon toga odlepljene pa su se aktivisti okupili da uklone grafit, što je izazvalo incident kada je jedan pristalica krajnje desnice udario novinarku lista “Danas” Snežanu Čongradin dok je izveštavala sa terena. Grafit je obrisan sa zida, ali je iste večeri ponovo ispisan.

Aktivisti uklanjaju grafit ispisan na Domu omladine. Foto: BIRN.

Spor oko veličanja Mladića muralima i grafitima počeo je početkom ovog meseca kada je MUP Srbije zabranio javno okupljanje na koje su pozvali aktivisti koji su želeli da prefarbaju mural posvećen Mladiću u beogradskom naselju Vračar.

Dve aktivistkinje su uhapšene jer su ga gađale jajima, što je izazvalo i proteste. Na mural je zatim bačena kanta bele boje, ali su ga mladići, pristalice krajnje desnice, koji su ga čuvali, ponovo očistili.

Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge ratne zločine. Ali zvaničnici Srbije i Republike Srpske ne prihvataju da masakri nad Bošnjacima iz Srebrenice počinjeni 1995. godine od strane snaga bosanskih Srba, predstavljaju genocid.

Milica Stojanović


This post is also available in: English