Vijest

Evropski parlament osudio “gnusne zločine ruske proksi” grupe Wagner

29. Novembra 2021.18:55
Oštro sročena rezolucija donesena u četvrtak naziva ovo dobro poznato paravojno tijelo "proksijem [posredničkom organizacijom] ruske države", te poziva na sankcije prema toj grupi i s njom povezanim subjektima.

This post is also available in: English


Naoružani muškarci u gradu Lugansku kojeg kontrolišu proruske trupe, novembar 2017. godine. Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ERMOCHENKO

Evropski parlament krajem prošle sedmice oštro je osudio zloglasnu rusku paravojnu grupu, kazavši da “najoštrije osuđuje gnusne zločine počinjene od Wagner grupe i s njom povezanih privatnih vojnih subjekata”.

Rezolucija koja je usvojena sa 585 glasova za, 40 protiv i 43 suzdržanih, “podvlači snažne naznake da ruska država snosi odgovornost za finansiranje, obuku, upravljanje i operativno zapovijedanje tim paravojnim grupama; ističe da se aktivnosti Wagner grupe poklapaju i odgovaraju širenju ruskog uticaja u zonama sukoba; izražava čvrsto uvjerenje da bi Wagner grupa i drugi ruski ugovarači sigurnosnih usluga trebali biti tretirani kao posredničke organizacije ruske države”.

Zastupnici u Evropskom parlamentu pozvali su zvaničnu Moskvu “da sprovodi Krivični zakon Rusije, a posebno član 359, kojim se zabranjuje regrutovanje, obuka, finansiranje ili materijalno osiguravanje plaćenika i njihovo korištenje u oružanom sukobu”.

U rezoluciji se napominje da su plaćenici iz grupe Wagner učestvovali ili su trenutno aktivni u ratnim zonama od Ukrajine do Sirije, Libije i Centralnoafričke Republike.

Stanovnici nekih balkanskih zemalja su takođe učestvovali u borbama u ratnim zonama na istoku Ukrajine, najčešće u sklopu paravojnih jedinica.

Tokom 2018. godine Sigurnosna služba Ukrajine (SBU) objavila je spisak 206 pojedinaca za koje je tvrdila da su se borili za grupu Wagner u Siriji i na istoku Ukrajine, uključujući i troje državljana Moldavije.

Neki Srbi koji su otišli u istočnu Ukrajinu da se bore na strani proruskih pobunjenika bili su, prema sudskim dokumentima, takođe pripadnici te jedinice.

Evropski parlament je takođe pozvao “Evropsku uniju i njene zemlje članice da iskoriste sve mogućnosti da obavijeste predmetne zemlje o rizicima povezanim sa pridruživanjem ili suradnjom sa grupom Wagner i s njom povezanim subjektima, te da naglase užasnu reputaciju te grupe u pogledu ljudskih prava”.

On takođe “zahtijeva da Komisija kritički preispita podršku EU-a vladama i državnim institucijama povezanim sa grupom Wagner”.

Zastupnici Evropskog parlamenta su ponovili “poziv upućen 12. novembra 2021. tokom Pariške konferencije za Libiju svim stranim vojnicima, uključujući i plaćenike, da napuste teritoriju Libije,” pozivajući “Rusiju, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate i sve druge zemlje da postupe u skladu sa tim pozivom, da odmah prestanu slati plaćenike u Libiju i da povuku one koji se već nalaze u toj zemlji”.

Takođe su pozvali Rusiju da “podržava napore ukrajinskih vlasti da izvede pripadnike Wagner grupe koji djeluju na Krimu i Donbasu pred ukrajinski sud i poziva Interpol da blisko surađuje u tim i sličnim slučajevima”.

    Milica Stojanović


    This post is also available in: English