Suđenje

Milenko Macanović negirao krivicu za zločine u Ključu

23. Novembra 2021.13:26
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Kantonalnim sudom u Bihaću, optuženi Milenko Macanović zvani Maca izjasnio se da nije kriv za zločine počinjene na području općine Ključ u ljeto 1992. godine.

Ključ
Ključ. Foto: Armin Ćehić

“Časni sude, ne osjećam se krivim i nisam kriv”, kazao je Milenko Macanović.

Na ovom ročištu imenovan je i novi branilac po službenoj dužnosti, Marinko Brkić. Na početku ročišta Odbrana je zatražila pauzu, kako bi izvršila uvid u dokaze, što je i odobreno.

Macanović je, kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Vojna pošta Ključ, optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, da je u junu 1992. godine izvršio ubistvo civila na području ove općine.

U optužnici se navodi da je Macanović došao u prostorije Osnovne škole “Nikola Mačkić“, u kojoj su bili civili bošnjačke nacionalnosti radi ispitivanja, prišao dvojici civila i zajedno s policajcem Simom Vujičićem, koji je preminuo 2008. godine, dao im palice da se međusobno tuku.

Prema navodima optužnice, optuženi Macanović, s vojničkim čizmama na nogama, udario je u predjelu glave jednog oštećenog, koji je od tog udarca preminuo na licu mjesta.

Optužnica je potvrđena početkom novembra ove godine.

Izjašnjenje Macanovića bit će dostavljeno Pretresnom vijeću Kantonalnog suda u Bihaću, koje će u roku do 60 dana zakazati početak suđenja.

Amila Žunić