Suđenje

Počelo obnovljeno suđenje Hajrizu Doglodu za zločin kod Viteza

19. Novembra 2021.13:47
Svjedočenjem Ahmeda Hodžića danas je na Kantonalnom sudu u Novom Travniku počelo obnovljeno suđenje Hajrizu Doglodu, majoru Armije Bosne i Hercegovine optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. godine.

Kantonalni sud u Novom Travniku. Foto: BIRN BiH

Doglod je optužen da je kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u svojstvu zamjenika zapovjednika Samostalnog diverzantskog bataljona (SDB), na lokalnom putu u mjestu Dubravica kod Viteza, mučio i hicima u predjelu glave i gornjeg dijela tijela ubio Tomislava Trogrlića, koji je prethodno ranjen od strane nepoznatih vojnika prilikom kretanja preko Vjetrenice prema Vitezu.

Kantonalni sud u Novom Travniku je u decembru prošle godine donio prvostepenu presudu kojom je Doglod osuđen na sedam godina zatvorske kazne zbog ubistva. Odlukom Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine iz juna 2021. godine ukinuta je ova presuda i predmet je vraćen na ponovno suđenje Kantonalnom sudu u Novom Travniku.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Lazarela Porić konstatirala je da je svjedok Hodžić u prethodnom postupku iskaz dao kao zaštićeni svjedok, a da je zaštita svjedoka u ovom procesu skinuta.

Branilac Ramo Ajkić pitao je svjedoka sjeća li se iskaza koji je dao Kantonalnom tužilaštvu u oktobru 2018. godine, te mu predočio zapisnik o saslušanju svjedoka. Hodžić je potvrdio da je on potpisao zapisnik, te naveo da postoje bitne razlike u iskazima koje je dosad dao.

Na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća svjedok je pojasnio da je prije glavnog pretresa dao dva iskaza te da postoji razlika u njima.

“U prvom iskazu negirao sam sve jer nisam htio biti dio toga. Na drugom saslušanju sam sve rekao, ali pribojavao sam se posljedica. Tužitelj mi je predložio da budem zaštićeni svjedok i na osnovu toga sam dao drugu izjavu i sve sam rekao”, kazao je Hodžić te, na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća, dodao kako ostaje pri onome što je izjavio u prvostepenom postupku.

Ajkić je podsjetio da je u prvobitnom iskazu iz 2018. godine, koji je dao prilikom saslušanja u Kantonalnom tužilaštvu, svjedok izjavio da nije vidio kako Hajriz ili neka druga osoba puca u oštećenog. Također, na pitanje Ajkića, svjedok je potvrdio da je u istom iskazu naveo da mu optuženi nije prijetio.

Nakon saslušanja svjedoka, rješenjem Suda odbijen je zahtjev Odbrane da se patologinja Marija Definis Gojanović ispita u svojstvu svjedoka, a ne vještaka.

S obzirom da ni tužilac niti branilac nisu imali drugih prijedloga za izvođenje dokaza, predsjedavajuća Sudskog vijeća kazala je kako će Sud izvesti dokaz, na koji je uputio i Vrhovni sud, a u kojem će se obaviti sudsko-medicinsko vještačenje, radi utvrđivanja povreda na tijelu oštećenog, koje će uraditi vještak prof. dr. Zdenko Cihlarž.

“Vještačenje ćemo izvesti da se utvrdi postoji li uzročno-posljedična veza između oštećenog i radnji koje se navode”, kazala je Porić.

Suđenje se nastavlja 9. decembra.

Duško Pucar