Vijest

Bačena boja na mural Ratka Mladića u Beogradu

10. Novembra 2021.14:17
Nakon što je srbijanska policija juče uhapsila dvije žene jer su mural Ratka Mladića u Beogradu gađale jajima, jutros je politički aktivista na mural bacio kantu boje.

This post is also available in: English


Mural Ratka Mladića u Beogradu jutros je pogođen bojom. Foto: BIRN

Đorđo Žujović, član Socijaldemokratske partije Srbije, bacio je danas kantu boje na mural Ratka Mladića, osuđenog na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, oslikanog na zidu jedne stambene zgrade u Beogradu, uprkos kontinuiranim naporima policije da zaštiti mural.

Žujović je rekao da mural kojim se odaje pošta Mladiću „predstavlja ljagu na obrazu svakog građanina Srbije, bez obzira kom narodu pripadao, koje je vere ili političke orijentacije“.

„Ovo što sam uradio smatram normalnim, ljudskim činom. Pružam podršku svakome ko svojim aktivnostima pokazuje da mu je ipak stalo do borbe za normalno društvo“, rekao je on za portal Nova.rs.

Mural je u fokusu kontroverze otkako je Inicijativa mladih za ljudska prava, nevladina organizacija iz Beograda, pozvala ljude da se 9. novembra, na Međunarodni dan antifašizma i antisemitizma, okupe i prefarbaju ga.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije zabranilo je okupljanje i angažovalo policiju da čuva mural. Ali aktivistkinje, Aida Ćorović i Jelena Jaćimović, gađale su ga jajima, zbog čega su bile uhapšene.

Puštene su juče uveče nakon čega su se pridružile protestu koji se održavao u centru grada protiv njihovog hapšenja i Mladićevog murala. Učesnici protesta krenuli su ka opštini Vračar, gde se nalazi mural, ali je policija postavila kordon kako bi ih sprečila da mu priđu.

Nakon završetka skupa, grupa desničara vređala je aktiviste. Policija je jutros saopštila da je tokom jučerašnjeg dana uhapsila ukupno šest osoba.

Žujović, bivši član Liberalno demokratske partije koji se ove godine pridružio Socijaldemokratskoj partiji, koja je deo vladajuće koalicije, izjavio je da se nakon što je bacio boju na mural konfrontirao sa pristalicom krajnje desnice.

„Kad sam uradio to što sam uradio, on je rekao je da će me pronaći, da zna ko sam ja… Nisam mogao da vidim ko je on, jer mu je lice bili gotovo cijelo prekriveno“, rekao je Žujović.

U junu ove godine, Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu potvrdio je Mladiću kaznu doživotnog zatvora za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine tokom rata, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskim delovanjem tokom opsade grada i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Milica Stojanović


This post is also available in: English