Vijest

Srbija: Potvrđena presuda Željku Budimiru za napad i pljačku u BiH 1992.

9. Novembra 2021.17:54
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je Željku Budimiru dvogodišnju kaznu zatvora koja mu je izrečena zbog premlaćivanja i pljačke civila tokom rata u BiH 1992. godine.

This post is also available in: English


Apelacioni sud u Beogradu. Foto: BIRN.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je dvogodišnju kaznu izrečenu Željku Budimiru za premlaćivanje civila kojem je u novembru 1992. ukrao novac u selu Rejzovići u opštini Ključ.

U odluci po žalbi, koja je donesena 7. oktobra a koja je danas objavljena na internet stranici Suda, prihvaćene su olakšavajuće okolnosti koje je prvostepeni sud uzeo u obzir prilikom donošenja odluke o izricanju kazne od dvije godine, odnosno minimalne moguće kazne.

U presudi se navodi da je “prvostepeni sud pravilno, prilikom odlučivanja o visini kazne koju će izreći okrivljenom, od olakšavajućih okolnosti cijenio činjenicu da je okrivljeni u vrijeme izvršenja krivičnog djela imao 21 godinu i da je neosuđivan”.

Dodaje se da je prvostepeni sud pravilno postupio izricanjem minimalne kazne, nalazeći da će se i ovom kaznom “postići svrha kažnjavanja”.

Prema optužnici, Budimir je jedan od trojice boraca koji su 21. novembra 1992. godine oko 23:00 sati upali u kuću Aleta Štrkonjića u Rejzovićima, pretukli ga i izboli nožem.

Štrkonjić im je dao novac koji su tražili – oko 5.800 tadašnjih njemačkih maraka – a zatim je pobjegao.

Jedan od dvojice ljudi koji su bili sa Budimirom prišao je Štrkonjićevoj supruzi Fatimi, izvadio pištolj i pucao joj u glavu, a zatim nožem ubio njenu majku Fatu Koljić, stajalo je u optužnici.

No, na ponovljenom suđenju u februaru, Sud je Budimira oslobodio optužbi za učešće u ubistvima supruge Aleta Štrkonjića i njene majke.

U optužnici nije bilo precizirano kojoj vojnoj grupi ili jedinici je optuženi pripadao.

Tokom prvog sudskog procesa u septembru 2019., Budimir je takođe osuđen na dvije godine zatvora zbog napada i pljačke Štrkonjića i oslobođen optužbi za učešće u ubistvu njegove supruge i njene majke. Ali u martu 2020. godine, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu i naložio ponovno suđenje.

Ostalu dvojicu – Predraga Bajića i Mladenka Vrtunića – osudio je Kantonalni sud u Bihaću 2014. godine za ubistvo žena i napad na Štrkonjića.

S obzirom da Budimir živi u Srbiji, BiH je njegov predmet ustupila ovoj zemlji. Suđenje je počelo u aprilu 2018. godine.

Milica Stojanović


This post is also available in: English