Suđenje

Završen dokazni postupak na suđenju Osmanu Osmanoviću u Srbiji

5. Novembra 2021.18:05
Početak iznošenja završnih riječi zakazan je za 18. novembar pred Višim sudom u Beogradu.


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Sead Kurtović, posljednji svjedok na suđenju Osmanu Osmanoviću, saslušan je danas pred Višim sudom u Beogradu.

U optužnici se navodi da je Osmanović bio član Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i Armije Bosne i Hercegovine, te da je počinio ratni zločin nad zarobljenicima koji su bili držani u logoru u Gornjem Rahiću tokom ljeta 1992. godine.

Jedan od tih zarobljenika bio je Aleksandar Pavlović, Kurtovićev prvi komšija. Prema Kurtovićevim riječima, Pavlović je uhapšen kada je pokušao da napusti selo u kom su živjeli a Kurtović je bio sa njim kako bi mu pomogao, ali je Pavlović zadržan “jer je za njim postojala potjernica”.

Pavlović je odveden u kuću u kojoj je bilo sjedište policije i, prema riječima Kurtovića, sa njim je tamo bio Osmanović.

“To je bilo neko predsoblje, kao hodnik. Njih trojica su bili, Aco, Osmanović i ne znam ko je bio taj drugi [policajac]… Pričao sam sa Osmanovićem, čitav tok događaja, kako sam mu nudio da ide, a on nije htio”, ispričao je Kurtović pred sudom.

On je dodao da je kasnije obilazio Pavlovića, zatvorenog u hangaru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću, i da mu se Pavlović žalio da ga tuku.

“Nisam vidio povrede, dosta je smršao i žalio se da dolaze da ih maltretiraju”, rekao je Kurtović.

On je naveo i da mu Pavlović nije nikada imenovao ljude koji su ga tukli, da mu nije pominjao Osmanovića i da on “ne vjeruje” da je Osmanović odlazio u zatvor da tuče zatvorenike.

Aleksandar Pavlović je preminuo 2013. a njegova kćerka Mara Bukmirović rekla je sudu u julu 2020. da je njen otac smatrao da je Osmanović “morao da ima neki autoritet” u logoru i “mora da je znao” za tamošnja mučenja.

Osmanović je uhapšen u novembru 2019. godine na granici između Srbije i BiH. BiH je zatražila njegovo izručenje, ali Srbija je to odbila.

Suđenje u Beogradu je počelo 1. juna 2020, kada se izjasnio da nije kriv.

Na današnjem pretresu postupajući tužilac je izmijenio optužnicu, navodeći da je Osmanović bio “jedan od glavnih islednika” u ovom zatvoru, što je Osmanović negirao.

Početak iznošenja završnih riječi zakazan je za 18. novembar.

Milica Stojanović