Vijest

Specijalni sud odbio zahtjev Thacija za puštanje iz pritvora

28. Oktobra 2021.13:08
Specijalizovana vijeća Kosova (SVK) odbila su zahtjev za puštanje iz pritvora bivšeg kosovskog predsjednika Hashima Thacija, koji se nalazi u pritvoru u Holandiji, gdje čeka suđenje po optužnici za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

This post is also available in: English


Hashim Thaci sa svojim advokatom Davidom Hooperom u sudnici SVK-a, novembar 2020. Foto: EPA-EFE/Jerry Lampen.

Žalbeno veće SVK-a odbilo je juče zahtev Tačija za uslovno puštanje iz pritvora sa obrazloženjem da i dalje postoji mogućnost da on pobegne.

Tači je u svom podnesku naveo da je pretpretresni sudija pogrešio kada je zaključio da on i dalje ima značajnu ulogu, uticaj i autoritet na Kosovu.

On je naglasio da je sada u najslabijoj poziciji u svojoj političkoj karijeri jer je njegova stranka, Demokratska partija Kosova (DPK), loše prošla na ovogodišnjim izborima i “više ne može da privuče dovoljno podrške da postane održiva opozicija”. DPK je na izborima osvojila samo 19 od ukupno 120 mesta u skupštini.

Tači je istakao da mu njegov status visokorangiranog bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) “nije automatski, sam po sebi, omogućio bilo kakvu poziciju uticaja ili autoriteta nakon završetka sukoba”.

Pretpretresni sudija SVK-a, koja su osnovana kako bi sudila bivšim gerilcima OVK za zločine počinjene tokom i nakon rata na Kosovu od 1998. do 2000. godine, rekao je da postoji mogućnost da Tači pobegne, da opstruira progres postupka koji se vodi pred Specijalnim sudom ili počini druge zločine protiv onih za koje se smatra da su bili protiv OVK, uključujući i potencijalne svedoke.

Pretpretresni sudija je kao primer za to naveo, kako je rekao, Tačijeve “pokušaje da potkopa SVK i njegova ponuda za beneficije osobama koje STK (Specijalizovano tužilaštvo Kosova) pozove”, kao i postojanje “velikog rizika od zastrašivanja ili uticaja na svedoke i/ili članove njihovih porodica” i “perzistentne klime zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK”.

Žalbeno veće je zaključilo da je bilo “razumno da pretpretresni sudija smatra da je Tači nesumnjivo nastavio sa određenim stepenom uticaja na svoje bivše podređene uprkos nedavnoj ostavci na mesto predsednika Kosova”. Tači je podneo ostavku na svoju funkciju nakon što je optužen za ratne zločine.

Žalbeno veće je takođe naglasilo da je “svaka nedavna promena političkog pejzaža na Kosovu od malog značaja” što se tiče Tačijevog uticaja na Kosovu.

Veće takođe navodi da Tači “nije uspeo da dokaže” da je odluka o pritvoru u ovoj fazi postupka protiv njega nerazumna, te je odbilo njegovu žalbu.

Tači i ostala trojica kooptuženih terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, uključujući nezakonita zatvaranja, mučenje, ubistva, prisilne nestanke i progon najmanje od marta 1998. do septembra 1999. godine.

U optužnici se navodi da su optuženi bili deo “udruženog zločinačkog poduhvata” čiji je cilj bio preuzimanje kontrole nad Kosovom, pri čemu su se koristili sredstvima koja uključuju “nezakonito zastrašivanje, maltretiranje, nasilje i uklanjanje onih koji su se smatrali protivnicima”.

Većina zločina je navodno počinjena u zatočeničkim centrima OVK na Kosovu i u Albaniji.

Sva četvorica su se izjasnila da nisu krivi.

SVK su deo kosovskog pravosudnog sistema, ali se nalaze u Holandiji i u njima radi međunarodni personal.

Osnovana su pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, koji su strahovali da kosovski pravosudni sistem nije dovoljno robustan da sudi u ovim slučajevima i zaštiti svedoke od uticaja.

Ipak, Albanci na Kosovu smatraju takozvani Specijalni sud uvredom rata koji je vodila OVK.

This post is also available in: English