Vijest

Kosovo: Potvrđena osuđujuća presuda za ratne zločine bivšem srpskom policajcu

21. Oktobra 2021.16:19
Vrhovni sud Kosova potvrdio je presudu kojom je Nenad Arsić osuđen na šest godina zatvora jer je tokom policijske akcije 1999. godine napao dva kosovska Albanca, a jednog prisilio da pije alkohol i peva srpsku pesmu.

This post is also available in: English

Izricanje prvostepene presude u Osnovnom sudu u Prištini u decembru 2020. Foto: BIRN.

Vrhovni sud Kosova potvrdio je juče presudu kojom je rezervista srpske policije Nenad Arsić proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Arsić je, prema presudi, zločin nad albanskim civilima počinio tokom akcije u prištinskom naselju Emšir 21. maja 1999. godine.

On je, kako se dodaje, bio deo grupe uniformisanih osoba koje su ušle u kuću porodice Šalja i prisutnima naredili da je napuste. Tom prilikom su prebijena dva člana porodice.

Nakon premlaćivanja, Arsić je navodno prisilio Jakupa Šalju, koji je imao ozbiljnih zdravstvenih problema, da pije alkohol i peva pesmu „Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala“.

Tokom policijske operacije, Arsić je opljačkao stanovnike albanske nacionalnosti koji su živeli u susedstvu. U optužnici je stajalo da su srpski policajci ukrali 3.200 litara dizel goriva, 120.000 nemačkih maraka, pet automobila i jedan traktor.

Osnovni sud u Prištini osudio je Arsića na šest godina zatvora u decembru 2020. Apelacioni sud je presudu potvrdio u maju 2021.

Vrhovni sud je odlučio da je prvostepeni sud dao sveobuhvatno obrazloženje svoje presude i da su svedoci dali „verodostojne i konzistentne dokaze“.

„Njihovi iskazi bili su presudni u ovom krivičnom predmetu“, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je presudu, tvrdeći da dokazuje da su sudovi u Prištini antisrpski nastrojeni.

„Nedopustivo je i sramotno da se Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćuje pravo na pravično suđenje i da se oni proganjaju i terete po tajnim optužnicama i osuđuju na višegodišnje kazne zatvora, bez čvrstog utemeljenja na dokazima, uz brojne povrede njihovih prava“, stoji u njenom saopštenju.

Erolinda Uka


This post is also available in: English