Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje optuženoj za finansiranje terorizma

15. Oktobra 2021.17:05
U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice će početi suđenje Seni Hamzabegović koja se tereti za finansiranje terorizma.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Suđenje Hamzabegović, koja se tereti da je u više navrata novac u ukupnom iznosu od oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM) uputila za financiranje terorističkih aktivnosti i formacija te djelovanje državljana BiH u okviru tih struktura na stranim ratištima Sirije i Iraka, počet će u četvrtak, 21. oktobra.

Narednog dana u vlastitu korist svjedočit će Jusuf Pušina, kojem se sudi sa Draganom Vikićem, Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem za ubistva osam ratnih zarobljenika u Velikom parku počinjena 22. aprila 1992. godine.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

U srijedu, 20. oktobra, planirano je saslušanje prvih svjedoka u postupku koji se vodi protiv Radeta Macure, kao i u postupku protiv Tonija Bašića.

Macura, bivši komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 23. juna 1992. godine u mjestu Turjak kod Bosanske Gradiške.

Bašiću se na teret stavlja da je tokom 2020. godine u više navrata javno podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, rasizam, nacionalizam, kao i prijetnje spram LGBT populacije.

 

Lamija Grebo