Vijest

Podijelite svoje iskustvo: Položaj novinarki na Balkanu

8. Oktobra 2021.12:39
Želimo da čujemo od vas – novinarki, urednica, freelancerki – o vašim specifičnim iskustvima u novinarstvu: koji su najveći izazovi s kojima se kao žena susrećete dok obavljate svoj posao?

This post is also available in: English

Ilustracija: Unsplash/Vanilla Bear Films.

Svjesni smo činjenice da se mediji u regionu bore s finansijama i političkim uplitanjem u njihov rad, ali također znamo i da su medijske radnice obično prve na udaru. Želimo da mapiramo izazove i probleme na koje, kao žena, nailazite u svojoj novinarskoj karijeri, i zajedno pokušamo da pronađemo načine da te probleme riješimo.

Zato nam je neophodna vaša pomoć – želimo da čujemo od novinarki iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, bez obzira na to da li ste zaposlene u komercijalnim ili javnim medijskim kućama ili ste freelancerke.

Ključne stvari koje želimo da znamo jesu:

  • Smatrate li da se prema vama ponašaju drugačije u odnosu na vaše muške kolege?
  • Pruža li vaša redakcija/medij dodatnu podršku majkama i starateljkama?
  • Smatrate li da ste kao žena cijenjeni i da imate autoritet na svom radnom mjestu?
  • Postoje li neki sigurnosni mehanizmi u vašim redakcijama, uključujući podršku i razumijevanje od strane vaših kolega i nadređenih?

Vaša iskustva su nam prijeko potrebna zbog regionalne analize na kojoj BIRN radi, a koja istražuje perspektive medijskih radnica na Zapadnom Balkanu, u cilju boljeg razumijevanja njihovog položaja, ali i iznalaženja načina da se sistemski problemi riješe.

Stvari koje treba napomenuti:

Dokumente ili imena nećemo koristiti bez prethodnog pristanka, niti planiramo da koristimo konkretne primjere, već ćemo ukazati na opće, sistemske probleme. Vaši odgovori su sigurni i enkriptovani.

Kako učestvovati?

Da biste podijelile svoje iskustvo, sve što treba da učinite jeste da popunite upitnik ispod teksta na ovom linku. Dostupan je na bosanskom/hrvatskom/crnogorskom/srpskom, engleskom, albanskom i makedonskom jeziku.

Također nas možete kontaktirati putem e-maila: [email protected]. Ili nam se možete obratiti na društvenim mrežama:

FB: @balkaninsight

TV: @balkaninsight

 

    This post is also available in: English