Vijest

Poruke mira na izložbi u Prijedoru kao motivacija mladim aktivistkinjama: “Mali koraci čine jedan krupni”

4. Oktobra 2021.16:29
Učesnice i organizatorice izložbe “Mir sa ženskim licem”, koja će sutra biti otvorena u Pozorištu Prijedor, nadaju se kako će ova izložba biti motiv građankama i građanima, pogotovo onim mlađim, da prate staze aktivizma u cilju jačanja i promocije mira u svojim lokalnim zajednicama.


Izložba “Mir sa ženskim licem” u Sarajevu. Foto: N-1

Izložba “Mir sa ženskim licem”, koja se sastoji od 20 autentičnih ispovijesti žena iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine koje su se na različite načine nosile sa izazovima nametnutih ratnim okruženjem i poslijeratnom obnovom zemlje i vodile bitke za svoja i prava drugih, bit će otvorena u Prijedoru sutra, 5. oktobra.

Kako pojašnjava jedna od organizatorica Sunita Dautbegović-Bošnjaković, projekt menadžerica Foruma Civilna mirovna služba – Forum ZFD, radi se o izložbi koja je već imala premijeru u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

U razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Dautbegović-Bošnjaković naglašava kako je ideja da izložba putuje po lokalnim zajednicama kako bi građani mogli da vide i pročitaju ove priče.

“Isto tako mislim da je to jedan dobar motiv svakom pojedincu da ipak, i pored svih ovih teških političkih situacija u kojima se nalazimo, snaga pojedinca može da bude presudna da uradi puno”, smatra ona.

Izložbu, kako pojašnjava Dautbegović-Bošnjaković, zajednički organizuje Forum ZFD zajedno sa Inicijativom “Mir sa ženskim licem” u saradnji sa Historijskim muzejom BiH.

Ona dodaje da će uz 20 priča biti i ilustrovani lični predmeti koje je svaka žena odabrala da pokaže. To su predmeti koji povezuju njihove živote i mirovni aktivizam, kao i same nedaće koje su zatekle neke od njih tokom rata.

Dautbegović-Bošnjaković ističe da snaga pojedinca i pojedinke je jako važna u izgradnji mira.

“Ja se nadam da možda nekim mlađim generacijama u Prijedoru, posebno ženama, te priče mogu biti motivacija, kako da se možda one organizuju i samoorganizuju u izgradnji bolje zajednice, a na kraju i naše zemlje”, kaže ona.

Seida Karabašić, učesnica izložbe, mirovna aktivistica i predsjednica Udruženja Prijedorčanki “Izvor”, koje se bavi prikupljanjem informacija o nestalim osobama, pruža podršku žrtvama i svjedocima ratnih zločina i gradi kulturu sjećanja, navodi da joj je jako važno da se ova izložba održava i u njenom gradu.

“Moja priča, naravno, bi trebala u svemu ovome da doprinese i dalje izgradnji mira, ali, naravno, i suočavanju s onim što se dogodilo i u Prijedoru i u drugim mjestima. Mislim da će ovo potvrditi još jednom da su žene dale i daju još uvijek veliki doprinos u kompletnom društvu, ali se to, nažalost, dovoljno ne cijeni, dovoljno ne prepoznaje kao nešto što je jako važno”, kaže Karabašić za BIRN BiH.

“Mislim da smo pokazali svojim radom i svojim djelovanjem da mi želimo mir i želimo da uradimo puno toga da se više nikad nikome tako nešto ne dogodi”, zaključuje ona.

Na sutrašnjoj izložbi jedna od uvodničarki čija priča će se također moći vidjeti jeste i Danka Zelić, mirovna aktivistica i predsjednica Udruženja građanki Grahovo. Ona smatra da bosanskohercegovačko društvo nije došlo do one faze mira “za koju se zalažemo, koja nam je kao krajnji cilj, ta naša vizija gdje mi vidimo slobodnu državu BiH, gdje mi vidimo sve ljude jednake, ekonomski ojačane, bez nacionalističkih ispada, bez grubosti medija”.

“Ne mogu reći da mi svojim aktivizmom radimo velike korake odjednom, da su popraćeni i viđeni i shvaćeni od većine građana u BiH, ali ti mali koraci čine jedan krupni korak. Mi trasiramo i pravimo poslijeratnu BiH koliko nam dozvoljavaju i vlasti i koliko jednostavno osvijestimo građane i građanke BiH”, kaže Zelić.

Posebno naglašava važnost da “mlađe snage” žele ići istim putem.

“Mi smo, figurativno rečeno, probili ceste, one su te koje moraju da idu za nama da vječito taj aktivizam potenciraju, da prošire te puteve, da ga digitaliziraju, da ga osavremene. Zato trebamo sve svoje snage uložiti na to da prenesemo mladim ženama i muškarcima koji će nastaviti taj aktivistički put u BiH”, smatra ona.

Izložba “Mir sa ženskim licem” otvorit će se sutra u 18 sati, a posjetioci će imati priliku da je posjete sve do 10. oktobra.

Katalog izložbe, kao i cijela izložba dostupni su i u online formatu.

 

 

Lamija Grebo