Analiza

Neslavan kraj i sporost istraga zloupotreba tokom pandemije

Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevu. Foto: Vlada Federacije

Neslavan kraj i sporost istraga zloupotreba tokom pandemije

29. Septembra 2021.13:57
29. Septembra 2021.13:57
Godinu i po nakon početka pandemije koronavirusa i brojnih milionskih nabavki, samo rijetka tužilaštva u Bosni i Hercegovini i dalje se bave zloupotrebama u javnim nabavkama povezanim sa borbom protiv virusa.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) bilo je jedno od najaktivnijih u radu na predmetima za koruptivna krivična djela u Bosni i Hercegovini tokom pandemije koronavirusa, ali godinu dana od njihovog pokretanja, istrage u tri predmeta su obustavljene.

“Nakon obavljenih provjera i istražnih radnji, u sva tri predmeta su donesene odluke da se neće provoditi istraga jer nisu utvrđeni osnovi sumnje da su počinjena neka krivična djela”, kaže Admir Arnautović, glasnogovornik tuzlanskog Tužilaštva.

Od 15. marta do polovine 2020. godine, po različitim prijavama i izvještajima Tužilaštvo u Tuzli je formiralo 29 predmeta protiv 51 lica za koruptivna krivična djela. Tada je Tužilaštvo donijelo i tri naredbe o provođenju istrage u tri predmeta, te naredbe za provođenje istrage u dva predmeta za utaju poreza, a u jednom za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Tužilaštvo je donijelo naredbu da se neće provoditi istraga protiv odgovornog lica iz Kantonalnog štaba civilne zaštite TK-a, ili nekog drugog lica, zbog radnji koje se odnose na određivanje prostora za karantin na području Tuzlanskog kantona u martu i aprilu 2020. godine jer ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno neko krivično djelo, pojašnjava Arnautović.

On navodi kako je Tužilaštvo obustavilo istrage i u predmetu izgradnje izolatorija u Srebreniku – o čemu je BIRN BiH prethodno pisao – te u predmetu nabavke zaštitnih odijela koja je nabavljao Kantonalni štab civilne zaštite TK-a.

Zdravstvene institucije i razni nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini su tokom 2020. godine nabavili medicinsku i zaštitnu opremu vrijednosti najmanje 62 miliona konvertibilnih maraka (KM), a ovi tenderi su najčešće provođeni manje transparentnim postupcima, podaci su iz Baze nabavke medicinske opreme BIRN-a BiH za prošlu godinu.

Dok su novinari otkrivali sumnjive nabavke a domaće i međunarodne nevladine organizacije pozivale da se ovi slučajevi procesuiraju, tužilaštva širom BiH su obećavala brze i temeljite istrage zloupotreba, ali samo je jedna od njih za sada stigla do suda. Dok uveliko traje suđenje za nabavku stotinu respiratora u Federaciji, u Republici Srpskoj su tek u septembru 2021. počela prva hapšenja za nabavke opreme iz prošle godine.

Državni nivo koncentrisan samo na “Respiratore

Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevu. Foto: Vlada Federacije

Tužilaštvo BiH je predmet “Respiratori” preuzelo od sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Eldinu Kariću, direktoru Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT, nije jasno zašto su se kršenje Zakona o javnim nabavkama i druge zloupotrebe svele samo na jedan predmet.

“To ne znači da on ne treba da se vodi, ali postojali su i puno, materijalno veći prekršaji, a na kraju krajeva, svako kršenje zakona treba da se procesuira bez obzira na vrstu štete koja je nastala”, smatra Karić.

Kao najvećeg krivca on vidi glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, koja se odlukom Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva.

“Vrlo je jednostavan odgovor, a to je da je Gordana Tadić, sada već glavna tužiteljica u odlasku, blokirala procese koji su trebali da se vode i u kantonima u kojima HDZ ima većinu, kao i za slučajeve korupcije i kršenja zakona u Republici Srpskoj, koji su zaista bili drastični”, smatra Karić.

On podsjeća na slučaj nabavke medicinske opreme koju je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske zaključio s firmom “Medietik” iz Banje Luke. Fond je sklopio pet ugovora vrijednosti oko 30 miliona maraka. Karić smatra da su tom prilikom prekršeni Zakon o javnim nabavkama i druge procedure u vezi s trošenjem javnih sredstava.

“Tužilaštvo BiH s Gordanom Tadić nije smatralo da je to vrijedno istraživanja i procesuiranja, tako da se zapravo stiče dojam da je to samo jedna politička predstava, neka vrsta pritisaka političkih aktera u BiH preko Tužilaštva i pravosuđa”, navodi Karić.

Iz firme “Medietik” nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH. Tadić je prethodno odbila više zahtjeva BIRN-a BiH za intervju o radu ove institucije na predmetima korupcije i ratnih zločina.

U Republici Srpskoj još uvijek bez optužnica

Eldin Karić, direktor Antiokorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT. Foto: BIRN BiH

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je tokom pandemije koronavirusa zaprimilo ukupno sedam prijava i formiralo pet predmeta, pošto se tri prijave odnose na isti događaj, saopšteno je BIRN-u BiH iz ove institucije.

“Ovi predmeti se odnose na javne nabavke medicinskih aparata i opreme”, kaže Maja Đaković-Vidović, glasnogovornica u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka.

Iz Republičkog javnog tužilaštva RS-a nisu tačno naznačili broj predmeta, ali su potvrdili da ovo tužilaštvo radi na nekoliko predmeta u kojima se prijavljena lica sumnjiče za krivična djela prevara, nedozvoljenu trgovinu, zaključenje štetnog ugovora, zloupotrebe u postupku javne nabavke, zloupotrebe položaja odgovornog lica i nesavjestan rad u službi, a u vezi s postupcima javnih nabavki medicinske opreme.

“Na svim predmetima se intenzivno radi, vrše se određene provjere i prikupljaju obavještenja i potrebne informacije. U navedenim predmetima nisu podizane optužnice, niti su obustavljane istrage. S obzirom na faze postupka u kojima se predmeti nalaze, više informacija nije moguće saopštiti”, rekla je sekretarka Tužilaštva Dragica Tojagić.

Po nalogu ovog tužilaštva nedavno su, zbog sumnje u zloupotrebe tokom pandemije, u Banjoj Luci uhapšeni Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel for fun”, Slavko Bojić, vlasnik firme “Procontrol”, i Dragan Dubravac, nekadašnji šef javnih nabavki na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS).

U Okružnom tužilaštvu u Doboju, koje je od početka marta do jula 2020. godine zaprimilo 17 prijava za koruptivna krivična djela, kažu da trenutno nemaju istrage o korupciji u nabavkama opreme za borbu protiv pandemije.

Tužilaštva ignorišu prijave

Emsad Dizdarević, Transparency International BiH Foto: BIRN BiH

Organizacija Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnosila je krivične prijave zbog zloupotreba, između ostalih i protiv Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Na prvu reakciju morali su čekati mjesecima.

Kako navodi Emsad Dizdarević iz ove organizacije, tokom pandemije uočena je zloupotreba mogućnosti izuzeća od provođenja koju daje Zakon o javnim nabavkama BiH.

Osim krivičnih prijava, iz Transparencyja su slali i prijave prema Agenciji za javne nabavke BiH koje se tiču postupka javnih nabavki, ali odgovor nisu dobili.

“Ono što je zanimljivo, to je selektivan pristup procesuiranju takvih djela. U RS-u još uvijek nemamo niti jedno djelo koje procesuiraju tužilaštva u RS-u vezano za nabavke tokom pandemije. U Federaciji imamo jedan slučaj, ‘Srebrena malina’, ali to nije dovoljno”, smatra Dizdarević.

Urednik banjalučkog portala Capital.ba Siniša Vukelić smatra da političari vrše pritiske na tužioce i sudije, te da zbog toga nema optužnica.

“Ovdje u Republici Srpskoj postoji samo jedan centar moći koji kontroliše pravosuđe i istražne organe, i može vrlo jasno da zaustavi bilo koji pokušaj istrage takvih javnih nabavki. Dok u Sarajevu imate kontrolu moći koju ispoljavaju i predstavnici srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i gdje se oni sukobljavaju i u tom sukobljavanju isplivavaju neke optužnice, za koje mnogi tvrde da imaju neku političku pozadinu”, smatra Vukelić.

Sarajevsko tužilaštvo radi na četiri predmeta

Prema podacima Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, ova institucija trenutno radi na četiri predmeta koja se odnose na eventualne sumnje u zakonitost javnih nabavki.

“Predmeti se odnose na nabavku zaštitnih maski od strane Federalne uprave civilne zaštite, potom isporuke jednog dijela testova, kao i nabavke dva mobilna RTG aparata od strane Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo”, navodi Alem Hamzić, službenik za informisanje Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ovo tužilaštvo ranije je odlučilo da neće provoditi istragu o nabavci 50.000 zaštitnih maski nakon što je o toj nabavci pisao BIRN BiH, jer ne smatra da postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, navodi Hamzić.

Tokom 2020. godine Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) pokrenulo je najviše istraga za zloupotrebu položaja.

Godinu kasnije, sve je obustavljeno.

“Uvidom u evidenciju ovog tužilaštva utvrđeno je da nemamo niti jedan zaprimljeni predmet koji se odnosi na korupciju i javne nabavke”, napisala je Mirna Poljac, glasnogovornica ovog tužilaštva.

Veliki broj kantonalnih tužilaštava nije odgovorio na upit BIRN-a BiH o istragama o nabavkama u pandemiji.

Ova analiza je omogućena zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

Selma Boračić Mršo