Vijest

Sud u Albaniji potvrdio kaznu zatvora bivšem glavnom tužitelju zbog skrivanja bogatstva

23. Septembra 2021.14:50
Nakon što je albanski sud osudio Adriatika Llallu na dvije godine zatvora zbog prikrivanja bogatstva procijenjenog na oko milion eura, njegov je advokat kazao da trenutno nije poznato gdje se bivši glavni tužitelj nalazi.

This post is also available in: English


Bivši glavni tužilac u Albaniji Adriatik Llalla. Photo: LSA

Specijalni apelacioni sud protiv korupcije i organiziranog kriminala je u srijedu potvrdio presudu kojom je Adriatik Llalla osuđen na dvije godine zatvora, te je naredio oduzimanje njegove imovine.

Llalla je proglašen krivim da je dao lažnu izjavu o jednom dijelu svog bogatstva koje se procjenjuje na oko milion eura.

On je najviše rangirani zvaničnik koji je u Albaniji proglašen krivim u proteklih nekoliko decenija.

Llalla nije prisustvovao izricanju presude. Njegov branitelj Sokol Hazizaj novinarima je kazao da je njegov branjenik ranije “primljen u bolnicu”, ali je odbio reći gdje.

Lokalni mediji su prenijeli navode neimenovanog policijskog izvora da je Llalla napustio Albaniju.

Vlasti još nisu izdale nalog za njegovo hapšenje. Šef Specijalnog tužilaštva Arben Kraja izjavio je za BIRN da će nalog biti izdat nakon što bude dostavljena sudska presuda u pisanoj formi. Policija je odbila komentirati.

U međuvremenu, Llallin branitelj je najavio da će osporavati presudu, tvrdeći da je nepravična.

Llalla je izabran za glavnog tužitelja 2012. godine, a tu je poziciju napustio 2017., na kraju svog petogodišnjeg mandata.

Tokom njegovih zadnjih dana na funkciji, tadašnji ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Tirani Donald Lu ga je optužio da je “neprijatelj” reforme pravosuđa u Albaniji, kojom su uvedene procedure provjere sudija i tužitelja kako bi se iskorijenila korupcija i otkrila nezakonita skrivena imovina.

SAD su potom 2018. godine zabranile Llalli ulazak u zemlju zbog sumnje u njegovu umiješanost u korupciju.

 

    Edmond Hoxhaj


    This post is also available in: English