Vijest

Prvi svjedok na suđenju Mustafi govorio o brutalnom premlaćivanju

20. Septembra 2021.17:49
Na suđenju bivšem komandantu jedinice Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljihu Mustafi, optuženom za nezakonito zatočenje i mučenje zarobljenika 1999. godine, prvi svjedok je u svom iskazu rekao da su ga tukli sve dok nije izgubio svest.

This post is also available in: English


Saljih Mustafa u sudnici SVK-a prošle nedelje. Foto: EPA-EFE/Robin Van Lonkhuijsen.

Zaštićeni svedok je na suđenju Mustafi pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK) u Hagu kazao da je 1999. godine zatočen u selu Zlaš, koje se nalazi oko 30 kilometara istočno od Prištine.

Mustafa je optužen za učešće u ubistvima, mučenjima, okrutnom postupanju i proizvoljnom zatvaranju civila, dela počinjena u aprilu 1999. godine, tokom rata na Kosovu, u zatočeničkom kompleksu pod kontrolom OVK u Zlašu, kojim je navodno upravljala jedinica čiji je komandant bio Mustafa. On je prvi bivši pripadnik OVK kojem se sudi pred SVK. Izjasnio se da nije kriv po optužnici.

Zaštićeni svedok je rekao da su ga ljudi koji su nosili lako naoružanje odveli u objekat za pritvor u Zlašu.

„Nakon ulaska, naredili su nam da spustimo glave. Nisam se usudio da podignem glavu. Nisam znao ko su i kako su obučeni“, rekao je svedok sudu.

„Odmah su me izveli, vukli me nekoliko metara i onda su me počeli udarati štapovima, nogama … Dva ili tri puta sam izgubio svest. Imam slomljen prst. A i slomljene zube”, dodao je on.

Nakon što su ga pretukli, istakao je on, neko mu je stavio pištolj na glavu.

„Bio sam polegnut, jedan od njih je izvadio pištolj … čuo sam to i znao sam da će me ubiti. U jednom trenutku povukao je obarač, ali pištolj nije pucao. Rekao je da treba da me puste jer ‘imam sreće’”, naglasio je svedok.

Na pitanje tužioca ko mu je stavio pištolj na glavu, svedok je kazao da je to osoba protiv koje je došao da svedoči.

„Ta osoba je čovek koji je ovde (Mustafa), koji je optužen. Znam da je imao crvenu kapu”, rekao je svedok.

Na prethodnom ročištu, tužilaštvo je pokazalo fotografije Mustafe sa crvenom beretkom na glavi, na kojoj se nalazi soko.

Svedok je dodao da je Mustafa bio glavni u pritvorskom objektu i da ostali nisu ništa radili bez njegovog naređenja.

„Znali su da je on tamo glavna osoba. Nisu radili ništa dok im to on ne kaže. On je bio glavna osoba tamo. Ne mogu da dokažem da sam ga video”, rekao je svedok.

Mustafa je navodno počinio zločine nad zatvorenicima za koje su pripadnici OVK sumnjali da sarađuju sa Srbima ili da ne podržavaju kauzu OVK.

Svedok je sudu kazao da je pritvoren jer su ga „optuživali za saradnju sa Srbima“.

„Bio sam siromašan čovek, sa konjem sam prodavao drva. Nisam imao drugog izbora, razgovarao sam sa svakim Srbinom jer sam morao da zaradim ​​za život svoje porodice”, objasnio je on.

SVK su osnovana radi procesuiranja bivših pripadnika OVK za zločine počinjene tokom rata 1998-99. protiv represivnog režima Slobodana Miloševića.

Oni su deo kosovskog pravosudnog sistema, ali se nalaze u Hagu i u njima radi međunarodni personal. Formirani su pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, koji su strahovali da kosovski pravosudni sistem nije spreman da se bavi slučajevima povezanim sa OVK i da zaštiti svedoke.

Ipak, Albanci na Kosovu smatraju takozvani Specijalni sud uvredom rata koji je vodila OVK.

Suđenje se nastavlja.

Kastriot Berisha


This post is also available in: English