Vijest

Na suđenju Saljihu Mustafi prisutan i glas „ućutkivanih“ žrtava

16. Septembra 2021.10:07
U skladu sa planom da se u predmetima ratnih zločina da glas i žrtvama, na prvom suđenju pred Specijalnim sudom, u predmetu protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljiha Mustafe, zastupnica žrtava je izjavila da su navodne žrtve pripadnika OVK zastrašivane kako bi bile učutkane.

This post is also available in: English


Sjedište Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu. Foto: EPA-EFE/Phil Nijhuis.

Zastupnica žrtava je pred SVK u svom uvodnom izlaganju tokom ročišta na prvom suđenju koje se u sredu održalo u Hagu istakla da su navodne žrtve pripadnika OVK decenijama zastrašivane u cilju njihovog učutkivanja.

„Jedanaest hiljada žrtava (rata na Kosovu) bili su civili, neki od njih su bili žrtve pripadnika OVK”, navodi se u izjavi koja je pročitana na današnjem suđenju Mustafi.

„Veo čutanja prekriva neke od zločina počinjenih u ratu na Kosovu, žrtve su učutkane”, dodaje se u izjavi.

Naglašava se da su neke žrtve rata na Kosovu tretirane kao „heroji ili mučenici”, dok su druge „ostavljene potpuno same, direktno ili indirektno zastrašivane i učutkivane godinama”.

Izjava je pročitana pred praznom optuženičkom klupom, jer je Mustafa prethodno napustio sudnicu. On se tereti za učešće u ubistvu, mučenje, okrutno postupanje i proizvoljno lišavanje slobode, dela počinjena u aprilu 1999. godine tokom rata na Kosovu.

Navodi se da je zločine počinio u zatvorskom kompleksu koji je vodila OVK u kosovskom selu Zlaš nad zatvorenicima koje su pripadnici OVK optužili za saradnju sa Srbima ili da ne podržavaju kauzu OVK. Mustafa je izjavio da nije kriv po optužnici.

Uključivanje žrtava u sudske postupke novina je na suđenjima vezano za ratove na teritoriji bivše Jugoslavije, iako su slične aktivnosti implementirane i u Međunarodnom krivičnom sudu i Specijalnom sudu UN-a za Liban.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji je bio operativan do 2017. godine, kao i na suđenjima za ratne zločine na samom Kosovu, žrtve su bile uključene samo kao svedoci.

U izjavi Službe za zastupanje žrtava istaknuto je da se na Kosovu žrtve represivnog režima Slobodana Miloševića „ohrabruju da iznesu svoje priče i da traže pravdu”, ali, kako se dodaje: „Ako su one žrtve pripadnika OVK … smatra se da su protiv OVK ili da nisu patriotski nastrojeni”.

Naglašava se da kosovsko zakonodavstvo ne prepoznaje navodne žrtve pripadnika OVK kao žrtve rata, i kao potvrda o tome navodi se Zakon o ratnim mučenicima, invalidima i herojima, koji kao žrtve navodi bivše pripadnike OVK ili civile koji su bili hapšeni i mučeni u neprijateljskim logorima ili su ubijeni ili ranjeni od neprijateljskih snaga.

U izjavi Službe za zastupanje žrtava se naglašava da se sudi pojedincu, Mustafi, zbog navodnih ratnih zločina, a ne oružanoj borbi OVK za nezavisnost Kosova.

Ističe se da „legitimitet borbe OVK … nikada nije opravdavao proizvoljno lišavanje slobode, mučenje, okrutno postupanje ili ubistvo”.

„Pravila rata važe za sve strane i trebaju da se poštuju”, dodaje se u izjavi.

Takođe se navodi da suđenje predstavlja priliku žrtvama da konačno mogu da ispričaju svoje priče i da traže pravdu.

SVK su osnovana radi procesuiranja bivših pripadnika OVK za zločine počinjene tokom rata 1998-99. protiv represivnog režima Slobodana Miloševića.

Oni su deo kosovskog pravosudnog sistema, ali se nalaze u Hagu i u njima radi međunarodni personal. Formirani su pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, koji su strahovali da kosovski pravosudni sistem nije spreman da se bavi slučajevima povezanim sa OVK i da zaštiti svedoke.

Ipak, Albanci na Kosovu smatraju takozvani Specijalni sud uvredom rata koji je vodila OVK.

Xhorxhina Bami


This post is also available in: English