Vijest

Početak suđenja optuženima za ratne zločine počinjene na području Zvornika

10. Septembra 2021.17:18
Početak suđenja Šemsudinu Muminoviću i drugim optuženima za zločine počinjene na području Zvornika zakazan je za 16. septembar, nakon što je ranije odgođen zbog nedolaska jednog od optuženih.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Početak suđenja u ovom predmetu i saslušanje prvog svjedoka bili su planirani za 9. septembar 2021. godine, ali je to ročište odgođeno zbog nedolaska optuženog Ismeta Memića.

Njegov branilac Rusmir Karkin je tada kazao kako u pozivu za suđenje nije pročitao da branjenika treba obavijestiti o ročištu.

Šemsudin Muminović, Mujo Muratović, Rasim Omerović, Fadil Mujić, Asim Alić i Ismet Memić optuženi su za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muminović je optužen u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, Muratović kao komandir Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sapna.

Pred Sudom BiH će se u petak, 17. septembra, o krivnji izjasniti Ranko Radulović, optužen da je od 27. jula do 31. augusta 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u napadu na civilno stanovništvo na području Foče “koji je za posljedicu imao smrt”.

Kako se navodi, napad su izvršile vojne, paravojne i policijske snage takozvane Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, a on je znao da njegove radnje čine dio tog napada.

“Radulović je učestvovao u uzimanju talaca bošnjačke nacionalnosti, protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama i protuzakonitom zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti”, naveli su ranije iz Suda BiH.

Optužen je i da je pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje – silovanje, te prisilio više djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos. Kako je ranije saopćeno, Radulović je državljanin Crne Gore i ranije je višestruko osuđivan.

U predmetu protiv Gorana Maksimovića, Ljiljana Mitrovića, Slavka Perića, Mile Vujevića, Vukašina Draškovića, Gojka Stevanovića, Raje Lazarevića i Miće Manojlovića, optuženih za zločine počinjene na području Zvornika u julu 1992. godine, planirano je iznošenje završne riječi Odbrane drugooptuženog Mitrovića.

Tužilaštvo BiH je ranije tražilo da se optuženi osude, navodeći kako je sa sigurnošću utvrđeno da su počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret. Odbrana prvooptuženog Gorana Maksimovića je zaključila da on nije kriv, niti da ima elemenata krivičnog djela “zločin protiv čovječnosti”.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Prijedoru, Tesliću, Doboju, Brčkom, Vlasenici i Kalinoviku.

Nermina Kuloglija-Zolj