Vijest

Povećajte svoju publiku: Ispričajte jednu priču na više medijskih platformi!

8. Septembra 2021.11:10
Da li ste novinar/ka koji/a želi bolje razumjeti aktuelne trendove kod publike i izazove medija u digitalnom dobu? Želite li kreirati sadržaje koji su prilagođeni mobilnim uređajima i angažirati svoju publiku kroz moćne novinarske priče na više medijskih platformi?

Ilustracija.

U okviru projekta Podizanje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, Thomson Media je pripremila online kurs o multiplatformskom novinarstvu. Ovaj kurs je vaša početna tačka za razvoj ideja, načina razmišljanja i rada na više platformi i kreiranja angažiranog novinarskog sadržaja za širu publiku.

Kroz kurs ćete saznati više o tome kako je tehnologija zauvijek promijenila svijet medija. Saznat ćete kako da privučete i angažirate publiku koja se okreće novim vrstama sadržaja, formata i platformi. Kurs će vam dati osnovna oruđa za proizvodnju medijskih sadržaja prilagođenih različitim potrebama i očekivanjima vaše publike. Na kraju, naučit ćete i kako medijske organizacije trebaju reagirati na promjene u svijetu medija, i koje su najbolje prakse za ciljanje publike na različitim platformama.

Tokom kursa naučit ćete:

  • kako se navike u praćenju vijesti kod publike mijenjaju pod uticajem tehnologije;
  • kakav sadržaj publika očekuje na različitim platformama;
  • kako se mediji prilagođavaju promjenjivim navikama publike;
  • kako da kreirate i prilagodite medijske sadržaje za više platformi.

Ovaj online kurs je razvio Aleksandar Manasiev, iskusni novinar, trener i medijski konsultant koji je u posljednje četiri godine radio kao urednik digitalnog medija Vidi Vaka.

Aleksandru se pridružio i Chris Birket, medijski stručnjak i konsultant sa značajnim iskustvom u vođenju televizijskih, radio i digitalnih redakcija te razvoju i plasiranju različitih kanala i usluga na svim kontinentima, uključujući Sky News i BBC News Channel.

Online kurs sadrži i doprinose sljedećih kolega iz regiona:

  • Bojan Cvejić, izvršni direktor i glavni i odgovorni urednik online izdanja dnevnog lista Danas koji je upravljao uspješnom transformacijom ovog lista u jedan od najčitanijih online medija u Srbiji.
  • Mite Kuzevski, izvršni direktor Fondacije IDEA i jedan od osnivača Vidi Vaka, prvog uspješnog online medija u Makedoniji.
  • Elira Kadriu, iskusna multimedijalna novinarka televizije Citizen Channel iz Albanije koja prati trendove i najbolje prakse u proizvodnji sadržaja za više medijskih platformi.

Prijavite se: Steknite certifikat Fondacije Thomson i postanite multiplatformski novinar!

Link na stranicu gdje se možete registrirati, a potom i upisati na kurs: Multiplatformsko novinarstvo

Za više informacija o online kursu multiplatformskog novinarstva i projektu u okviru kojeg se sprovodi, kontaktirajte Maju Vasić-Nikolić putem e-maila na [email protected] ili Džanu Brkanić na [email protected]; [email protected] ili na mobitel 38761 439 625.

Online kurs sprovodi Thomson Media u okviru projekta Podizanje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, koji implementira BIRN Hub u partnerstvu sa Thomson Media gGmbH, Međunarodnom federacijom novinara, Unijom evropskih emitera, Centralnim evropskim univerzitetom, Medijskom asocijacijom Jugoistočne Evrope, Centrom za istraživačko novinarstvo CG, Nezavisnim sindikatom novinara i medijskih radnika Makedonije i organizacijama BIRN Albanija i BIRN Srbija.

 

Ovaj projekat se realizira uz podršku Evropske unije kroz Program treninga i podrške poboljšanju kvaliteta i profesionalizma u novinarstvu.