Vijest

Specijalni sud odbio zahtjev Tačija za odbacivanje optužbi za ratni zločin

3. Septembra 2021.13:07
Sudija za prethodni postupak Specijalnih vijeća Kosova odbacio je prigovor bivšeg predsjednika Kosova Hašima Tačija na optužnicu koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

This post is also available in: English


U kafiću u Prištini prati se snimak pojavljivanja Tačija pred sudom u Hagu u novembru 2020. Foto: EPA-EFE/Valdrin Džemaj.

Sudija Nikolas Giju odbio je zahtev za odbacivanje optužbi protiv bivšeg predsednika Kosova i ratnog političkog lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašima Tačija i dvojicu kooptuženika, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija.

Giju u svojoj odluci, koja je objavljena online u sredu uveče, navodi da „nije bilo kršenja ustavnih prava optuženih“, te da „nije povređeno pravo gospodina Tačija na presumpciju nevinosti“.

U svom prigovoru podnesenom u martu, Tači ističe da je mandat Specijalizovanih veća Kosova istekao i da Specijalizovano tužilaštvo više nema ustavnu i pravnu osnovu za provođenje dodatnih istraga.

Tači takođe tvrdi da je došlo do povrede njegovog prava na pravično i nepristrasno saslušanje u razumnom roku, njegovog prava na presumpciju nevinosti i prava da mu sudi nezavisni i nepristrasni sud.

On naglašava da su Specijalizovana veća eksplicitno odobrila izveštaj Saveta Evrope koji „sadrži reči i izjave koje jasno reflektuju mišljenje da je on kriv čak i pre nego što je to dokazano u skladu sa zakonom“.

U izveštaju Saveta Evrope, objavljenom 2011. godine, iznose se ozbiljni navodi protiv visokih pripadnika OVK, među kojim je i Tači, što je na kraju dovelo do osnivanja Specijalizovanih veća.

Međutim, sudija za prethodni postupak je rekao da se izveštaj „nije koristio da bi se potkrepila nijedna krivična prijava po kojima je gospodin Tači na kraju optužen. Naprotiv, sadašnje optužbe proizlaze iz nezavisnih i nepristrasnih krivičnih istraga”, dodao je sudija.

On je istakao da nijedan zvaničnik Specijalizovanih veća nije dao „prejudicirajuće izjave“ protiv Tačija od kada je on optužen.

Tači i trojica kooptuženih kosovskih političara, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje su navodno počinili kao visoki pripadnici OVK krajem 1990-ih.

U optužnici se navodi da su optuženi bili deo „udruženog zločinačkog poduhvata” čiji je cilj bio preuzmanje kontrole nad Kosovom, pri čemu su se koristili sredstvima koja uključuju „nezakonito zastrašivanje, maltretiranje, nasilje i uklanjanje onih koji su se smatrali protivnicima”. Svi su izjavili da nisu krivi.

Juče i danas je održana i pripremna konferencija za suđenje lidera Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i njegovog zamenika Nasima Haradinaja.

Gucati i Haradinaj terete se za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka, nakon što su obojica pozvali medije da objave dokumente koji su im anonimno dostavljeni iz Specijalnog suda, osnovanog da sudi bivšim pripadnicima OVK za ratne zločine na Kosovu.

Tužilaštvo je u sredu navelo da dva dosijea sadrže poverljive podatke, uključujući dokumente srpskih vlasti i identitet nekoliko svedoka.

Uticaj na svedoke glavni je problem koji brine Specijalizovana veća, nakon problema uzrokovanih zastrašivanjem svedoka u drugim predmetima u kojima su bivši pripadnici OVK bili optuženi za ratne zločine, koji su se vodili pred Haškim tribunalom i sudovima na Kosovu.

Xhorxhina Bami


This post is also available in: English