Suđenje

Policija nije provjeravala učesnike ravnogorskog skupa u Višegradu

16. Augusta 2021.16:10
Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, rekao da policija nije vršila provjere osoba koje su u martu 2019. godine bile na skupu u Višegradu.


Slavko Aleksić i Risto Lečić. Foto: BIRN BiH

Goran Suslovski, komandir Policijske stanice (PS) Višegrad, ispričao je da je u martu 2019. godine Miro Jeremić iz višegradskog Ravnogorskog pokreta policiji pismeno najavio, a potom i prijavio skup, satnicu, mjesto i sadržaj, dok je obaveza službenih lica bila da se akteri upoznaju sa odredbama o javnom okupljanju i Zakonu o javnom redu i miru.

Prema riječima svjedoka, prijavljene su bile dvije lokacije – na Trgu palih boraca i u krugu manastira u Draževini.

“Mi ne dajemo odobrenje, mi vršimo sigurnosne procjene da se ne ugrožava mir. Izvršili smo obilazak obje prijavljene lokacije i nisu pronađeni razlozi da jedna od njih bude isključena”, kazao je komandir PS-a Višegrad.

Ispričao je i kako je prije nekoliko godina bio incident na ulazu u manastir u Draževini kada je čovjek koji je prodavao suvenire fizički napao novinare, a utvrđeno je da nije član udruženja te je, kako je rekao, “procesuiran u skladu sa zakonom”.

Suslovski navodi da je, prema njegovoj procjeni, na skupu u Višegradu bilo prisutno između 1.500 i 1.600 ljudi koji su se sa Trga palih boraca, nakon polaganja cvijeća i obraćanja, razilazili prema svojim vozilima i upućivali prema manastiru.

Bilo je, kako je kazao, dosta vozila sa registarskim oznakama Srbije, ali policija nije obezbjeđivala njihov put prema Dobrunskoj rijeci. Dodao je da nisu vršene bezbjednosne provjere osoba, jer osoba koja je prijavila skup nije znala ko će sve biti prisutan.

“Rečeno nam je da niko nije pozvan po imenu, nego je poziv upućen svim simpatizerima. Zbog toga nismo vršili bezbjedonosne provjere osoba sa određenog područja”, kazao je svjedok i naveo da nisu identifikovali nekoga sumnjivog.

Svjedok je rekao da je, dan nakon skupa, u medijima vidio sadržaj zbog kojeg se na uznemiravanje žalio dio javnosti i da se u pozadini osobe koja se pojavljuje na tom snimku vidi hotel “Višegrad”, što je bio znak da događaj ima veze sa skupom.

“Identifikovan je Risto Lečić, guslar koji je izvodio refren pjesme. Obavijestili smo o tome okružnog tužioca Dragana Ninkovića, koji je izjavio da će po tome postupati Tužilaštvo BiH”, naveo je svjedok.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao da je Miro Jeremić po dolasku u policiju donio statut Ravnogorskog pokreta i upis u sudski registar Osnovnog suda u Sokocu, i da je program koji je najavljen na skupu u skladu sa statutom udruženja.

Negirao je da je policiji bio prijavljen incident i da je došlo do kršenja zakona, ali da su u medijskim izvještajima vidjeli da je došlo do uznemirenja javnosti u kojem je identifikovan Lečić.

“Utvrdili smo da nije bio najavljen njegov nastup, niti da je bio dio programa”, kazao je svjedok.

Sladojevića, Aleksića i Lečića optužnica tereti da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao “Draževina”, te da su svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Sladojević, kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, i Aleksić su optuženi da su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, dok je Lečić prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata”, rekla je da je nakon okupljanja “ravnogoraca” u Višegradu u martu 2019. podnijela krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, da se tada zadesila na području Višegrada zbog poljoprivrednih radova i da je kratko bila u samom gradu, gdje nije primijetila ništa neobično dok je nisu počeli pozivati i dolaziti mediji.

“Vidjela sam one zastave s mrtvačkim glavama koje sam vidjela u aprilu 1992., i nama žrtvama šalju istu poruku kao i 1992. – da će biti klanja, da će biti krvava Drina. To je sramotno i žalosno, zato sam ispred udruženja podnijela prijavu”, rekla je Hasečić.

Prema njenim riječima, s Trga palih boraca, gdje je napravljen spomenik palom borcu, krenulo je sve zlo i egzodus, žene i muškarci su skidani sa autobusa i kamiona, te se ona bori da se takav spomenik ukloni i da joj je desetine prijatelja srpske nacionalnosti iz Višegrada pisalo da se stide onog što se dešava u ovom gradu.

Odbrani je svjedokinja kazala da je i ranijih godina u Višegradu bio isti protokol i postrojavanje uniformisanih lica, osim što nije bilo pjesama da će biti “krvava Drina”, kao i da će se boriti za zabranu rada svih udruženja i organizacija u državi koje ugrožavaju drugog i drugačijeg, kao i da su, nakon dešavanja u Višegradu, pomoć tražili od medija i bošnjačkih političara.

Branioci optuženih su prigovorili na iskaz svjedokinje, dok je otpuženi Sladojević rekao da iskaz nema nikakve veze ni sa njim ni sa pokretom.

Na pitanje Aleksića da li su se ikada sreli, Hasečić je odgovorila da lično nisu, ali da ga jeste izdaleka vidjela dva puta u Višegradu.

Nastavak suđenja je 1. septembra.

Haris Rovčanin