Vijest

“Otpor sa margine”: Ponosno protiv nasilja i diskriminacije

14. Augusta 2021.14:53
Pod sloganom „Otpor sa margine“ održana je ovogodišnja, treća po redu Bh. povorka ponosa u Sarajevu s porukom da pripadnici LGBTI+ zajednica trpe nasilje i diskriminaciju i zatraživši između ostalog zabranu govora mržnje na osnovu seksualne pripadnosti.

Bh. povorka ponosa. Foto: BIRN BiH

Protestna šetnja LGBTI+ zajednice i učesnika Povorke krenula je iz Parka „Safeta Isovića“, preko ulica Koševo, Maršala Tita, sa krajnjom tačkom na Trgu Bosne i Hercegovine, gdje su se prisutnima obratila dva člana organizacionog odbora.

„Bh. povorka ponosa šalje zahtjev za hitno usvajanje novog zakona o javnom okupljanju u svim kantonima i entitetima koji bi skinuo teret dodatnih mjera bezbjednosti sa organizatora i organizatorica javnog skupa, a povjerio punu odgovornost za sigurnost institucijama koje su za to nadležne“, poručila je Maida Zagorac, članica organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Ona se u svom obraćanju osvrnula i na govor mržnje na različitim online i offline platformama, a koji, kako kaže, prolazi nekažnjeno jer zakonski nije ni regulisan, a zbog kojeg, LGBTIQ osobe žive u konstantnom strahu.

„Stoga Bh. povorka ponosa apeluje na hitne izmjene krivičnog zakonodavstva koje bi uključivale regulisanje govora mržnje na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika“, kazala je Zagorac.

Prema njenim riječima, zbog nepostojanja zakona o istospolnom partnerstvu LGBTIQ osobe nisu u mogućnosti živjeti slobodno svoje živote.

„Nisu u mogućnosti ostvariti socio-ekonomska prava koja proizilaze iz zajedničkog života. Slobodno i bez straha voljeti, nisu u mogućnosti posjetiti partnera ili partnericu u bolnici, imati zajedničko osiguranje, naslijediti imovinu partnera i partnerice u slučaju smrti“, poručuje Zagorac.


Učesnici Povorke na Trgu BiH. Foto: BIRN BiH 

Prisutnima se obratio i Amar Ćatović iz organizacionog odbora Povorke, koji je naveo i da se u zdravstvenim institucijama nerijetko susretao sa govorom mržnje.

„Svaki put kada bi shvatili moju seksualnu orijentaciju nerijetko sam se susretao sa zdravstvenim osobljem koje mi je govorilo da sam bolestan i da time što sam gej tražim probleme“, kaže Ćatović, te objašnjava kako je tokom pandemije izbjegavao javne zdravstvene institucije.

„Često sam išao u privatne, iako nisam imao dovoljno novca za njih“, kaže on, te dodaje da je u potrazi za poslom, ali i na radnom mjestu često doživljavao mobing.

„Dok trenutno ovo pričam siguran sam da neka LGBTIQ osoba trenutno doživljava neku vrstu diskriminacije ili nasilja. Povorkom ponosa ponosno ustajemo protiv ovog nasilja i diskriminacije. Povorkom ponosa stvaramo društvo i prostor u kom ćemo svi i sve moći slobodno šetati ulicama, ne samo danas već i svaki drugi dan“, poručuje on.

„Sloboda okupljanja nije slobodna“, „Hoću da volim“, „Zaslužujem život bez nasilja“, „Neću da plaćam svoju sigurnost“, „Ulice su naša četiri zida“, „Kome smeta ljubav“, “Mir” su samo neke od poruka koje su se mogle pročitati na transparentima ovogodišnje povorke.

Prva Bh. povorka ponosa je održana 2019. godine, pod sloganom „Ima izać“, dok je druga, zbog pandemije koronavirusa, održana online.

Vlada Kantona Sarajevo, Općina Centar i Grad Sarajevo su ove godine izdvojile novčana sredstva za dodatne mjere sigurnosti Povorke, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine ranije pisala (BIRN BiH).

Ovogodišnja Povorka ponosa protekla je bez incidenata. Iz bh. Povorke ponosa su ranije upozorili sve učesnike da se zapute svojim kućama ili u sigurni prostor, te da do kraja dana, za svaki slučaj, obrate pažnju gdje se kreću po gradu.

Učesnici ‘Protesta ponosa i časti’. Foto: BIRN BiH

Prije početka Povorke ponosa, održan je i  ‘Protest ponosa i časti’ u organizaciji Inicijative Iskorak i novoosnovane Bosanske narodne stranke – V.N.D.

Kako je Sanin Musa, predsjednik ove stranke kazao za BIRN BiH ovim protestom se pokazuje neslaganje “sa agresivnim uvođenjem LGBT standarda u naše porodice, u naš javni eter i medije”.

Kazao je da se bori da “to ne uđe u zakonsku proceduru dodajući kako je to i jedan od zadataka stranke koju vodi”.

Stranka koju je Musa osnovao registrirana je u junu ove godine obzirom da je raniji zahtjev odbijen zbog pominjanja pojma “vjera” u nazivu.

“Naš moto je vjera, narod, država, a ovo je direktan udar na vjeru”, kazao je Musa dodajući kako je prema njemu “homoseksualizam grijeh koji je uništio jednu državu u prošlosti”.

Potpredsjednik ove stranke, Amir Kukić, je kazao kako je ovo protest kojim se govori ‘ne nemoralu i razvratu koji se želi nametnuti’.

“Ako je demokratija, mi je poštujemo i došli smo mirno da kažemo ne. Ali demokratija prestaje kad ugrožava demokratiju drugih. Mi smo drugi i mi to ne želimo”, kazao je Kukić.

Protest je završio prilaskom učesnika protesta liniji ograničenja koju su držali policijski službenici.

Cilj je bio da ih čuju učesnici Povorke ponosa, a poruke koje su se čule su “Narod vas neće”, “Vjera vas opominje”, “Vjera, narod država”, “Ne u našem gradu”, te učenje tekbira Allahu ekber.

    Nermina Kuloglija-Zolj