Suđenje

Izricanje presude Edinu Mehmediki i ostalima 23. augusta

11. Augusta 2021.15:32
Nakon što je okončan dokazni postupak Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu protiv Edina Mehmedike, Harisa Špage, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića koji su optuženi za neovlašteni promet oružja, Sudsko vijeće je zakazalo iznošenje završnih riječi za 20. august, dok je planirano da presuda bude izrečena tri dana kasnije.
Mehmedika i ostali. Foto: Screenshot

Na današnjem ročištu održanom pred Sudom Bosne i Hercegovine okončan je dokazni postupak Tužilaštva, a Odbrane Mehmedike, Špage, Berkovića i Mezetovića neće izvoditi dokaze.

Tužilaštvo je u relativno kratkom vremenskom roku izvelo nekoliko svjedoka, odnosno policajaca koji su učestvovali u pregledu i pretresu vozila u kojem su 19. januara 2021. godine bili Mehmedika i Špago, a u kojem je pronađeno nekoliko bombi, puška i ručni raketni bacač, te vještake koji su pregledali oružje i mobilne telefone Mehmedike, Špage i Mezetovića.

Iako je za današnje ročište bilo planirano iznošenje završnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, tužitelj Dubravko Čampara zamolio je da izlaganje bude odgođeno, što je Sudsko vijeće uvažilo. Također, Čampara je Vijeću i advokatima optuženih predočio izmijenjenu optužnicu gdje su u jednom dijelu, umjesto riječi “SR Njemačka”, upisane riječi “zapadna Evropa”, a zbog, kako je rekao tužitelj, dokaza iz telefonskih komunikacija pojedinih optuženih osoba.

Branitelji optuženih kazali su kako im zbog spomenute izmjene nije potrebna dodatna priprema.

U optužnici koja tereti Mehmediku, Špagu, Berkovića i Mezetovića navodi se da su optuženi tokom decembra 2020. i januara 2021. po prethodnom dogovoru, djelujući kao grupa s ciljem sticanja koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Prema optužnici, Mehmedika je ostvario kontakt sa osobama iz Njemačke, s kojima je dogovorio promet oružja, te je angažovao Špagu, koji je dogovorio s Berkovićem kupovinu oružja i vojne opreme koju su nabavili Berković i Mezetović.

Tužilaštvo i Odbrane će završne riječi iznijeti u petak, 20. augusta, dok je objava presude zakazana za 23. august 2021. godine.

 

Irvin Pekmez