Suđenje

Mehmedika i ostali: Tužilaštvo ulagalo dokaze, Odbrane zatražile ukidanje pritvora

6. Augusta 2021.16:45
U nastavku suđenja Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, državni tužilac Dubravko Čampara ulagao je materijalne dokaze, a Odbrane Mehmedike i Špage zatražile su ukidanje pritvora za svoje branjenike.

Mehmedika i ostali. Foto: Screenshot

U dokaze je uvršten zapisnik policijske stanice gdje je opisan uviđaj i kontrola vozila u kojem su 19. januara 2021. godine bili Mehmedika i Špago i u kojem je pronađeno oružje, među kojim bombe i jedan raketni bacač.

Špagina advokatica Denisa Gačanin je uložila prigovor na dokaz odnosno postavila pitanje dobrovoljnosti otvaranja vrata vozila, navodeći da smatra kako je narušen integritet vozila jer je za pretresanje potrebna naredba suda.

Tužilac Čampara je rekao kako je naredba Općinskog suda u Visokom također na spisku dokaza te da je prigovor nepotreban, na što je Gačanin odgovorila da i na naredbu ulaže prigovor jer smatra da nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku s obzirom da, između ostalog, Špagi nije omogućeno prisustvo pretresu.

Sud BiH će se o prigovoru advokatice Gačanin izjasniti naknadno.

Tužiteljstvo je priložilo niz dokaza koji se sastoje iz potvrda o privremenom oduzimanju predmeta, naredbi, zapisnika i izvještaja o izvršenom pretresanju objekata od strane Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Odbrane optuženih kazale su na današnjem ročištu da neće iznositi svoje dokaze. Advokati Mehmedike i Špage predložili su ukidanje pritvora u zamjenu za mjere zabrana koje uključuju zabranu napuštanja prebivališta ili pritvora u domu, čemu se usprotivilo Tužilaštvo.

Mehmedikin advokat Aldin Lejlić rekao je kako iz priloženih dokaza Tužilaštva BiH ne proizlazi da je oružje pronađeno u vozilu kojim je upravljao Mehmedika trebalo ići dalje, a posebno ne u inostranstvo, što je, kako kaže, bila osnova za određivanje pritvora.

U optužnici se navodi da su optuženi tokom decembra 2020. i januara 2021. po prethodnom dogovoru, djelujući kao grupa s ciljem sticanja koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Mehmedika je, prema optužnici, ostvario kontakt sa osobama iz Njemačke, s kojima je dogovorio promet oružja, te je angažovao Špagu, koji je s Berkovićem dogovorio kupovinu oružja i vojne opreme koje su nabavili Berković i Mezetović.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. august, kada je planirano iznošenje završnih riječi.

Irvin Pekmez