Suđenje

Mehmedika i ostali: Projektil u raketnom bacaču

5. Augusta 2021.14:22
Na suđenju Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću pred Sudom Bosne i Hercegovine svjedočili su vještaci koji su vršili pregled oružja pronađenog u vozilu zaustavljenom 19. januara 2021. godine i preuzeli podatke iz oduzetih mobilnih telefona.


Sudnica u Sudu BiH. Foto: Sud BiH

Službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Muamer Drnda vršio je vještačenje nad pronađenim bombama i ručnim raketnim bacačem. Kako je naveo, predmet vještačenja bilo je šest ručnih bombi, jedna kumulativna bomba i ručni raketni bacač RPG-22.

Svjedok je na upit tužitelja Ćazima Hasanspahića opisao sve vještačene bombe pojedinačno, kazavši kako su sve osim jedne vjerovatno proizvedene u nekoj od tvornica namjenske industrije na području bivše Jugoslavije, uključujući i tvornicu u Bugojnu.

Prema njegovim riječima, raketni bacač koji je vještačio jeste jednokratno sredstvo, ispravno, i nije korišten s obzirom da se u njemu vidjela bojeva glava projektila.

U optužnici se navodi da su optuženi tokom decembra 2020. i januara 2021. po prethodnom dogovoru, djelujući kao grupa s ciljem sticanja koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Nakon upita Špagine advokatice Denise Gačanin da li je tačno da on kao vještak nije potvrdio ispravnost bombi, Drnda je objasnio da je šest vještačenih bombi imalo komponente koje posjeduju tehničku ispravnost i funkcionalnost, a da za apsolutno potvrđivanje ispravnosti bombe ona mora biti aktivirana.

Drnda je na upit člana Sudskog vijeća kazao da oružje koje je vještačio ne pripada policijskom oružju.

Službenik MUP-a KS-a Nijaz Smajić vještačio je lovački karabin koji je pronađen u vozilu zaustavljenom 19. januara 2021. godine. On je rekao kako je analiza pokazala da je na pušci uništen fabrički broj, te da je proizvedena u “Zastavi” (Srbija).

Vještak je opisao kako je analizirao i pet metaka koji su pronađeni u vozilu. Također, Smajić je istakao da puška ima magacin kapaciteta pet metaka. Prema njegovim riječima, karabin je ispravan i ranije korišten.

Vještak Irhad Kos vještačio je sadržaj mobitela koji su oduzeti od Mehmedike, Špage i Mezetovića. Kos je, čitajući podatke koji su preuzeti s mobitela oduzetog od Harisa Špage, kazao kako jedan broj u kontaktima odgovara broju mobitela oduzetog od Edina Mehmedike. Kos je iz podataka izvukao više tačaka u kojem su dva broja razmjenjivala pozive.

Mehmedika je, prema optužnici, ostvario kontakt sa osobama iz Njemačke, s kojima je dogovorio promet oružja, te je angažovao Špagu, koji je dogovorio s Berkovićem kupovinu oružja i vojne opreme koje su nabavili Berković i Mezetović.

Kos je čitao razmjenu SMS poruka između broja mobitela oduzetog od Špage i kontakta pod nazivom “Rile”. U porukama razmijenjenim tokom januara 2021., u više se navrata spominju drva i prohodnost. Vještačeni mobitel oduzet od Asmira Mezetovića također je u sebi imao memorisani broj koji odgovara kontaktu koji se na Špaginom mobitelu zove “Rile”. Kos je iz podataka pročitao da je s tog broja 19. januara prema mobitelu oduzetog od Mezetovića telefonski poziv registrovan dva puta.

Kos je po upitu tužitelja Hasanspahića otvorio i nekoliko fotografija na kojima su se nalazile novčanice, mine i pištolj.

Advokat Mezetovića i Berkovića Bakir Hećimović osporio je relevantnost pojedinih fotografija zbog datuma nastanka fotografija te pošto je vještak utvrdio da se fotografije sa oznakom ”download” preuzimaju sa internet pretraživača.

Na upit Hećimovića da li je broj mobitela oduzet od Mezetovića na bilo koji način korišten za komunikaciju s mobitelima oduzetim od Špage i Mehmedike, vještak Kos je konstatovao da takva komunikacija nije registrovana ni na jednom od tri uređaja i njihovim SIM karticama.

Svi nalazi vještaka su uvršeni kao dokazi Tužilaštva BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 6. august.

Irvin Pekmez