Suđenje

Mehmedika i ostali: Tokom policijskog pregleda vozila, iz odjeće se “prosule bombe”

4. Augusta 2021.17:09
Na suđenju Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću pred Sudom Bosne i Hercegovine svjedočili su policijski službenici, koji su opisivali pregled i pretres vozila u kojem su 19. januara 2021. godine pronađene bombe, “zolja” i puška koja je “virila iz futrole”.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Policijski službenik Zahrudin Hadžiavdić je na upit državnog tužitelja Dubravka Čampare rekao kako je s kolegom na području Karaule po dojavi čekao prolazak vozila koje je na drugoj lokaciji zaustavila patrola.

“Mi smo došli kada je vozilo bilo zaustavljeno. Legitimisali smo lica. Uočili smo lovački karabin, uočili smo ručnu bombu i nešto što podsjeća na ‘zolju’. Tada smo o tome obavijestili dežurnog tužitelja Zeničko-dobojskog kantona”, ispričao je Hadžiavdić.

On je dodao kako je za Špagu čuo iz medija, ali da za drugo lice u vozilu, Edina Mehmediku, nije čuo ranije.

U optužnici se navodi da su optuženi tokom decembra 2020. i januara 2021. po prethodnom dogovoru, djelujući kao grupa s ciljem sticanja koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Braniteljica Harisa Špage upitala je svjedoka da li je tokom pregleda vozila bila noć, na što je on odgovorio da je to vjerovatno, da je tokom pregleda korištena rasvjeta te da su se u vozilu vidjele bomba i puška.

Na upit advokata Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića svjedok je kazao kako tokom pregleda vozila nije znao čije je pronađeno oružje. Upitan da li je moguće da je neko od policajaca pomjerao odjeću u vozilu da bi se oružje vidjelo, svjedok Hadžiavdić je rekao da ne zna.

Policijski službenik Salvedin Zukić je kazao da je također 19. januara 2021. godine prisustvovao pregledu vozila koje je, kako tvrdi, zaustavljeno kod mjesta Jasen.

“Iz futrole se vidjela lovačka puška sa optikom. Kada smo pitali da li imaju još nešto nedozvoljeno, oni su rekli: ‘Ne’”, rekao je Zukić, koji je potom kazao kako je prilikom pomjeranja odjeće u vozilu došlo do “prosipanja bombi”, nakon čega je pregled obustavljen.

Zapisnik policajca Zukića je zaveden kao prvi dokaz Tužilaštva BiH.

Špagina advokatica Denisa Gačanin je istakla Zukićevu raniju izjavu u kojoj je Špagu opisao kao nekog ko podsjeća na pripadnika selefijskog pokreta, što je Zukić potvrdio, ali i dodao kako nije tvrdio da je Špago član selefijskog pokreta. Također, svjedok je rekao da je pregled vozila morao biti obavljen zbog dojave u policijskoj stanici.

Nakon upita Bakira Hećimovića, branitelja Berkovića i Mezetovića, svjedok je kazao kako nije znao čije je oružje otkriveno niti kome je namijenjeno, ali da je Mehmedika tada rekao kako “prevozi za rođaka iz Njemačke”.

Mehmedika je, prema optužnici, ostvario kontakt sa osobama iz Njemačke, s kojima je dogovorio promet oružja, te je angažovao Špagu, koji je dogovorio s Berkovićem kupovinu oružja i vojne opreme koje su nabavili Berković i Mezetović.

Na ročištu su svjedočili i policijski službenici Miralem Hadžiavdić i Midhat Hota, koji su učestvovali u pretresu vozila dan nakon zaustavljanja i prvobitnog pregleda. Hadžiavdić je kazao kako je učestvovao u pakovanju i kasnijem otvaranju pronađenih predmeta, a da je njegov kolega fotografisao ono što je pakovao.

Hota je objasnio da je taj pregled vršen po naredbi Općinskog suda Visoko te da su tada pronađeni puška sa optikom, bombe, “zolja” i cigarete.

Nastavak suđenja planiran je za 5. august.

Irvin Pekmez