Vijest

Christian Schmidt: Ne postoji prihvatljiv razlog za veličanje osuđenih ratnih zločinaca

4. Augusta 2021.15:53
Tokom svoje prve konferencije za novinare, novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je da ne postoji opravdanje za veličanje ratnih zločinaca.

This post is also available in: English


Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

“Ne postoji apsolutno prihvatljiv razlog za veličanje osuđenih ratnih zločinaca”, rekao je novoimenovani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

On je objasnio da postoji mnogo toga što je potrebno shvatiti prilikom osvrtanja na prošlost.

“Moje shvatanje je takvo da ja nisam tu kako bih donio svoje vlastite narative (…), neophodno je da vidimo historiju, da imamo poštovanje prema historiji, da poštujemo žrtve”, kazao je visoki predstavnik.

Schmidt je također spomenuo i film “Quo vadis, Aida?” bh. režiserke Jasmile Žbanić.

“Ova zadnja scena – gdje vidite djecu i mlade, i to djecu i mlade koji pripadaju svim etničkim grupama, i onda se čovjek zapravo mora zapitati šta radimo za njih, ne ‘ovaj mi se ne sviđa, ovaj mi se sviđa’, ne. Mi smo odgovorni”, rekao je on.

“Izabrao sam da dođem ovdje jer osjećam odgovornost, posebno kao Nijemac koji zna da je njegova zemlja doprinijela istovremeno dosta loših stvari ovoj regiji u prošlom vijeku”, kazao je Schmidt.

Osvrnuo se i na sam autoritet Ureda visokog predstavnika (OHR), te rekao da je upravo do njega da taj legitimitet ispolji vani.

“Nisam neko ko je tu na putovanju ili je došao ovdje da pije kafu ili vino, ja sam tu da bih neke stvari pokrenuo, što znači da jako ozbiljno shvatam taj zadatak”, istakao je te kazao da je jedna stvar vrlo jasna.

“Dayton i Mirovni sporazum, i tu zaista dajem preporuku da se to ponovo pročita. Mi smo tu da rješavamo probleme i ubijeđen sam da kod smislenih razgovora i stvari možemo sa sva tri predstavnika doći do odgovarajućih rezultata”, rekao je.

Objasnio je šta međunarodna zajednica traži od Bosne i Hercegovine.

“Odgovor je jednostavan – ništa specijalno. Mi želimo pomoći Bosni i Hercegovini da bude ‘normalna’ država i pouzdan partner”, kazao je Schmidt.

Aida Trepanić Hebib


This post is also available in: English