Vijest

Sljedeće sedmice počinje suđenje Edinu Mehmediki i ostalima zbog trgovine oružjem

16. Jula 2021.16:43
Suđenje Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, koji su pred Sudom Bosne i Hercegovine optuženi za promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene, počet će u četvrtak, 22. jula.
sudnica
Sudnica Suda BiH. Izvor: BIRN BiH

Mehmedika, Špago, Berković i Mezetović se terete da su tokom decembra 2020. i januara 2021. godine, djelujući kao organizirana grupa s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Mehmedika je, prema navodima Tužilaštva, kontaktirao sa osobama iz Zapadne Evrope i dogovorio promet oružja i vojne opreme, te je, prema unaprijed dogovorenim ulogama, s drugim članovima grupe vršio kupoprodaju oružja od poznatih osoba na području tuzlanskog, zeničko-dobojskog i sarajevskog kantona.

“U svojim namjerama su otkriveni i spriječeni prilikom kontrole od strane policijskih službenika, te je prilikom pretresa, pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, lovačkog naoružanja i opreme, između ostalog i ručni raketni bacač RPG-22, a koji predmeti i oružje su bili namijenjeni za dalju preprodaju”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Četvorica optuženih su ranije negirali krivicu.

Špago je, skupa s još dvije osobe, ranije bio optužen za pomaganje Naseru Palislamoviću nakon terorističkog napada na zgradu policije u Bugojnu 2010. godine. Tada je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a teže i lakše ranjeno više službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Palislamović je naposljetku oslobođen optužbe, a krivični postupak protiv Špage je obustavljen.

 

Irvin Pekmez