Suđenje

Pantić i ostali: Sreo optuženog Miloševića na putu prema Vlasenici

8. Jula 2021.15:37
Svjedok Odbrane na suđenju za zločine počinjene u maju 1992. u selu Zaklopača kod Milića ispričao je da je, vozeći se putem prema Vlasenici, vidio optuženog Milomira Miloševića, koji se u službenom policijskom vozilu kretao iz drugog pravca.


Radomir Pantić i ostali. Foto: Sud BiH 

Svjedok Kosta Bjelanović se prisjetio da je zaprežnim kolima prošao kroz Zaklopaču i da je radio na izvlačenju trupaca kada je vozilom po njega došao njegov brat Janko i obavijestio ga da su neke komšije poginule i da moraju ići u svoje selo Gornji Zalukovik, te da im se usput pridružila i snaha.

“Krećemo se iz Milića prema Vlasenici i vidimo Miloševića u službenom policijskom golfu, kreće se iz Vlasenice. Bio je policajac u Milićima. Bio je sam u vozilu, Brat mu je ‘blicnuo’ svojim vozilom”, ispričao je svjedok.

Prema njegovim riječima, minut i po nakon susreta s Miloševićem, sustigli su kolonu od sedam-osam civilnih automobila i usporili kada su vozila počela skretati lijevo i zaustavljati se.

“Vidio sam da iz prva dva vozila iskaču u uniformama, naoružani ljudi. Krenuli su prema selu, prema prvim kućama. Čuo se i pucanj. Nismo se zaustavljali, nego smo krenuli prema svom selu, ali ne preko Zaklopače, nego preko Vlasenice”, kazao je svjedok te naveo da u okolini nije vidio policijska vozila niti kamione.

Svjedok je rekao da su se nakon rata on i njegov brat sreli s Hakijom Berbićem, koji im je ispričao da u Zaklopači ne okrivljuju komšiluk za ono što se desilo, da su se 40 dana krili i da su im komšijje Lošići i Petrovići donosili hranu.

Berbić je tada, prema riječima svjedoka, spomenuo policajca Miloševića i totalno ga drugačije opisao nego što izgleda, nakon čega je Bjelanovićev brat saopćio da su optuženog vidjeli na putu prema Vlasenici.

Osim Miloševića, za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači, počinjena 16. maja 1992. godine, optuženi su Radomir Pantić, Branko Jolović, Nenad Vukotić i Nikola Lošić.

Pantić je, prema optužnici, bio komandir policije u Milićima, a Milošević policajac, dok su ostala trojica bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Drugi svjedok Radislav Kekić se prisjetio da je dobio obavijest 15. maja 1992. da s grupom ljudi iz Gornjeg Zalukovika sutradan dođe u Miliće i javi se izvjesnom “Šanetu”, te ih je minibusom odvezao na stadion u Miliće.

Svjedok je kazao da su upućeni u Derventu da obezbjeđuju put kada je došlo do pucnjave i stigle informacije da ima poginulih, dok se narod počeo okupljati u Milićima, a grupa u kojoj je bio tražila je prevoz do Zalukovika, te da je njega i još dvojicu kući vozio policajac Milošević, kojeg do tada nije znao.

“Ostali su se vraćali u nivi, mi smo bili u policijskom golfu. Prošli smo Zaklopaču, na ulazu u Zalukovik smo izašli, a Milošević se vraća nazad”, rekao je svjedok.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, svjedok je kazao da su bili naoružani puškama kada su se iz Zalukovika uputili prema Milićima.

Nastavak suđenja je 15. jula.

 

Haris Rovčanin