Vijest

Kritike kosovskoj poslanici zbog „pristrasnih” komentara o nestalim Srbima

Na račun poslanice vladajuće stranke Vetevendosje (Samoopredeljenje) Arbereše Krieziu Hiseni, upućene su kritike zbog njene izjave da pronalazak Albanaca nestalih u ratu na Kosovu treba da ima prioritet nad pronalaskom nestalih Srba.

This post is also available in: English

Imena nestalih lica, i Albanaca i Srba, ispisanih na zidu u Prištini, april 2011. Foto: EPA/Valdrin Džemaj.

Grupa kosovskih nevladinih organizacija pozvala je juče vlasti Kosova da osude komentare poslanice vladajuće stranke Vetevendosje Arbereše Krieziu Hiseni, koja je izjavila da su nestali Albanci veći prioritet od nestalih Srba.

Tokom emisije na prištinskoj televiziji Klan Kosova koja se emitovala 15. juna, Krieziu Hiseni je rekla da „pitanje nestalih osoba iz albanskog naroda treba da se tretira ozbiljno i sa visokim prioritetom, a nakon toga možemo da razgovaramo o nestalim Srbima“.

Neformalna koalicija za suočavanje sa prošlošću saopštila je da Krieziu Hiseni „degradira” srpske ratne žrtve i citira ustavni zakon koji insistira na jednakom tretmanu svih žrtava rata bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Kosovski zakon o nestalim licima takođe zabranjuje svaki oblik diskriminacije.

Ali Krieziu Hiseni za BIRN je danas istakla da ostaje pri svom stavu.

„Moramo imati na umu da je nad albanskim narodom (na Kosovu) izvršen genocid. Rat je započela Srbija i mi smo narod kojeg su napali srpski zločinci“, naglasila je ona.

„Držim se onoga što sam rekla … Bili smo žrtve rata na Kosovu”, dodala je Krieziu Hiseni.

Portparolka kosovske vlade Rozafa Keljmendi za BIRN je istakla da se Vlada „ne bavi nestalim licima na nacionalnoj osnovi, već na osnovu informacija” o njima.

„Institucije Republike Kosovo podjednako tretiraju sve slučajeve koji se odnose na nestale osobe, ko god ih prijavi”, naglasila je Keljmendi.

Neformalna koalicija za suočavanje sa prošlošću dodaje da nacionalna diskriminacija „podriva proces pomirenja”.

„Vlada Kosova, Skupština Kosova, Državno tužilaštvo, institucije pravde i čitavo društvo moraju imati jednak pristup svim žrtvama rata, i samo na taj način moći ćemo stvoriti mirno i ravnopravno društvo“, zaključuje Koalicija.

Preko 1600 ljudi, uglavnom Albanaca, ali i Srba, i dalje se vodi kao nestalo.

Perparim Isufi


This post is also available in: English