Vijest

Bivši policijski službenici u Srbiji svjedočili o nestancima zatvorenika iz Ripača kod Bihaća

Na suđenju bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) Draganu Dopuđi, bivši policajci su izjavili da su u junu 1992. godine bošnjački zatvorenici odvođeni iz zatočeničkog objekta u selu Ripač kod Bihaća i da nikada više nisu viđeni.

This post is also available in: English

Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN.

Bivši pripadnici policije u policijskoj stanici Ripač kod Bihaća jučer su, 2. juna, na suđenju Dopuđi pred Višim sudom u Beogradu svedočili da je oko 150 civila bilo zatočeno u staroj radionici za popravku traktora u ovom selu u junu 1992. godine.

Polovina ih je oslobođena razmenom zatvorenika, a ostali su odvedeni i više se nisu vratili, rekao je sudu bivši policijski službenik Milan Matijević.

„Došla je vojna policija i odvela ih, u grupama … Kao osobu zanimalo me je kuda idu, a oni su mi rekli da ‘idu na razmenu’ ili ‘da idu da rade’“, rekao je Matijević.

„Jesu li se vratili?“, pitala je tužiteljica Gordana Jekić Bradajić. Matijević je odgovorio: „Ne“.

U optužnici se navodi da je Dopuđa bio pripadnik 15. Bihaćke brigade VRS-a, te da je u periodu između 24. juna i prve polovine jula 1992. zajedno sa drugim pripadnicima njegove jedinice ušao u zatočenički objekat. Iz objekta je izvedeno najmanje deset ljudi, koji su vezani, a potom kamionom prebačeni u Hrgar, gde su ubijeni.

Dopuđa je optužen da je lično ubio četvoricu njih.

Vojnici su tela žrtava bacili u jamu Bezdana u mestu Hrgar. Njihovi posmrtni ostaci su otkriveni 1997. godine, zajedno sa ostacima 73 drugih osoba.

Svedočenje Matijevića su potkrepili dvoje njegovih bivših kolega iz sela Ripač, koji su takođe rekli da su zatvorenici nekoliko puta nedeljno izvođeni i da nisu vraćani.

Dva svedoka su istakli da optuženog nisu poznavali i da ne mogu da kažu je li on bio među osobama koje su odvodile zatvorenike.

Drugi svedok je rekao da je poznavao Dopuđu, ali da ga nije viđao kad su zatvorenici odvođeni.

Dopuđa je negirao optužbe.

On je potvrdio da su se zatvorenici nalazili u nekadašnjoj radionici za popravak traktora, ali da on nikada nije ušao u objekat.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dopuđe 2014. godine. Tada je optužen i bivši vojni policajac Željko Stanarević, koga je Sud BiH 2017. godine osudio na 13 godina zatvora.

Slučaj protiv Dopuđe ustupljen je Srbiji, gde on živi.

Za učestvovanje u zločinu u mestu Hrgar Sud BiH je 2017. godine na 14 godina zatvora osudio i bivšeg pripadnika VRS-a Sašu Ćurguza.

Milica Stojanović


This post is also available in: English