Vijest

Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Sokocu

21. Maja 2021.17:54
Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice počet će suđenje devetorici pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za ubistva i prisilno preseljenje na području Sokoca 1992. godine.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

U petak 28. maja će u Sudu BiH početi suđenje Milanu Tupajiću, Dragomiru Obradoviću, Momčilu Pajiću, Aleksi Gordiću, Miladinu Gaševiću, Momiru Kezunoviću, Branislavu Kezunoviću, Željku Gaševiću i Jadranku Šuki, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sokoca.

Oni su optuženi za ubistva 49 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Novoseoci na području Sokoca i prisilno preseljenje stanovništva u septembru 1992. godine. Na teret im je stavljeno da su zločin počinili u okviru širokog i sistematičnog napada u svojstvu predstavnika civilnih vlasti, komandanata i pripadnika 2. romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Početak suđenja ranije je bio planiran u martu 2021. godine, kada je zbog teške epidemiološke situacije reduciran broj ročišta pred Državnim sudom.

Nakon četiri godine suđenja, presuda bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemalu Čauševiću i Anesu Sadikoviću, optuženima za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje odnosno davanje dara, bit će izrečena 27. maja u Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, s njim je optužen i Sadiković za davanje dara pri uvozu tekstila. Čauševiću se stavlja na teret i da je “Glasu Srpske – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 konvertibilnih maraka (KM).

U ovom predmetu optužen je bio i Sedinet Karić, ali je predmet razdvojen nakon sporazuma o priznanju krivice kojim ga je Sud BiH, zbog krivičnog djela “davanje dara i drugih oblika koristi”, osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Izricanje presude bilo je zakazano za 17. maj, ali je odgođeno, a iz Suda BiH su potvrdili da je “izricanje presude pomjereno jer je Odbrana uložila izuzetno obimne završne riječi, na više od 4.000 stranica, pa je Vijeću potrebno dodatno vrijeme za analiziranje istih”.

Na obnovljenom suđenju Fadilu Čoviću i drugima, optuženim za zločine na području Hadžića, u ponedjeljak će Odbrana nastaviti iznošenje završnih riječi.

Osim Čoviću, za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u logoru “Silos” u Tarčinu, školi u Pazariću i kasarni “Krupa” u Zoviku, sudi se i Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Suđenje im je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na kazne u rasponu od pet do deset godina zatvora.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Palama, Tesliću, Hadžićima, Vlasenici, Srebrenici, Ugljeviku, Brčkom, Rogatici, Kotor-Varoši, Zvorniku, Foči, Prijedoru, Milićima, Glamoču, Sarajevu i Sokocu.

Azra Husarić Omerović