Vijest

FHP: Pandemija usporava napredak suđenja za ratne zločine u Srbiji

Odlaganja izazvana pandemijom koronavirusa doprinela su sporijem napretku suđenja za ratne zločine u Srbiji 2020. godine, što je još više prolongiralo pravdu, kaže se u novom izveštaju Fonda za humanitarno pravo (FHP) sa sedištem u Beogradu.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu. Foto: Una Sabljaković/BIRN

FHP u svom izveštaju ističe da je pandemija usporila istrage i suđenja za ratne zločine u Srbiji, koji i onako već predugo traju.

U Srbiji je od 15. marta do 6. maja 2020. godine uvedeno vanredno stanje, a suđenja za ratne zločine nastavljena su krajem maja uz posebne zaštitne mere.

„Međutim, i u tom periodu suđenja su više puta odlagana jer sudu nisu pristupali svedoci, posebno oni iz regiona, zbog problema izazvanih epidemijom … ili zbog potrebe primene mere izolacije nakon povratka iz Srbije“, kaže se u izveštaju.

„Takođe su suđenja odlagana i jer su se i pojedini optuženi i branioci pozivali na postojanje simptoma sličnih Covid-19 infekciji ili obavezi primene mera izolacije“, naglašava se u izveštaju.

Direktorka FHP-a Ivana Žanić na online predstavljanju izveštaja istakla je da je tokom 2020. godine ponovo pokazano da su problemi Srbije sa procesuiranjem i suđenjem za ratne zločine „dugotrajniji od kovida“.

Žanić je naglasila da je primarni problem mali broj optužnica.

Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) podiglo je sedam optužnica protiv sedam osumnjičenih lica, pri čemu, kako je kazala Žanić, pet predmeta nije pokrenulo TRZ već su preuzeta od pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

„Dakle, tokom cele godine deset zamenika tužioca za ratne zločine, plus tužiteljka za ratne zločine, su podigli dve optužnice, dve optužnice su rezultat njihovog direktnog rada. Taj broj je, mislim da je to svima jasno, nedovoljan“, rekla je Žanić.

Viši sud u Beogradu je 2020. doneo prvostepene presude u pet predmeta, dok je Apelacioni sud doneo tri presude i dva rešenja po žalbama izjavljenim na presude Višeg suda.

FHP pratio je sva suđenja za ratne zločine vođena u Srbiji 2020. godine, odnosno ukupno 21 predmet.

Milica Stojanović


This post is also available in: English