Vijest

Novinari BIRN-a u užem izboru za NUNS-ovu Nagradu za istraživačko novinarstvo

29. Aprila 2021.09:57
Četiri istraživačka teksta novinara BIRN-a ušla su u najuži izbor za Nagradu za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević”, koju Nezavisno udruženje novinara (NUNS) i Američka ambasada u Beogradu dodjeljuju već šesnaest godina zaredom. Novinarka i zamjenica urednika BIRN-a Bosne i Hercegovine Džana Brkanić je među devet nominovanih novinara BIRN mreže.


Nagrade NUNS-a, ilustracija. Foto: NUNS

Istraživanja devet novinara BIRN-a koja otkrivaju navodnu korupciju, nepotizam i nepravilnosti u radu lokalnih vlasti, kao i skrivanje podataka o stvarnom broju smrti od koronavirusa u Srbiji, ušla su u uži izbor za Nagradu za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević” u kategorijama online i štampanih medija.

U kategoriji online medija, nominovan je tekst Natalije Jovanović “Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog”, koji je pokazao da je od javnosti namjerno sakrivena informacija o pravom broju umrlih od virusa COVID-19, koji je bio višestruko veći nego što je zvanično saopšteno.

U istoj kategoriji nominovan je tekst “Poslovi porodice Kisić”, objavljen na sajtu Balkan Insight, čiji su autori Ivan Angelovski, Marija Ristić, Slobodan Georgiev, Aleksandar Đorđević i Džana Brkanić.

U kategoriji štampanih medija, nominovan je tekst novinara Saše Dragojla, Marka Vešovića i Vladimira Otaševića “Unosni poslovi sina Svetozara Marovića, Srbija kao sigurna kuća”, objavljen u Vremenu, koji je nastao kao rezultat saradnje tog nedjeljnika i BIRN-a.

Još jedan tekst Dragojla, “Ima neka tajna veza”, u kojem je koautor istraživačka novinarka Draga Pećo, također je nominovan u istoj kategoriji. Priča je otkrila veze kontroverznog biznismena i poslove bivšeg glavnog beogradskog arhitekte Milutina Folića.

Nagrada se dodeljuje za istraživačke novinarske radove koji se bave temama od izuzetne važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli vlastitim radom.

Ove godine za nagradu je prijavljen 61 novinar iz 22 medija sa ukupno 47 istraživačkih tekstova.

NUNS nagrade organizuje uz podršku Američke ambasade u Beogradu. Od 2020. godine, nagrada se zove po preminulom Dejanu Anastasijeviću, poštovanom srbijanskom novinaru koji je sarađivao s BIRN-om.

Nagrade pobjedničkim radovima i druga priznanja dodijelit će se na svečanosti, uz poštivanje epidemioloških mjera, u Dorćol Platzu u Beogradu, 7. maja 2021. u 12 sati.