Vijest

Evropski parlament pozvao Srbiju i Kosovo da unaprijede potragu za masovnim grobnicama

29. Marta 2021.09:31
Evropski parlament usvojio je izveštaje kojima se Srbija i Kosovo pozivaju da ulože veće napore i sprovedu istrage u vezi sa lokacijama na kojima se potencijalno nalaze masovne grobnice i tako reše na stotine slučajeva osoba nestalih u ratu na Kosovu 1998-1999.

This post is also available in: English

Masovna grobnica u rudniku Kiževak, Raška. Foto: BIRN/Marko Risović.

Poslanici u Evropskom parlamentu usvojili su dva odvojena izveštaja i pozvali Srbiju i Kosovo da budu efikasniji kada su u pitanju slučajevi osoba nestalih za vreme rata na Kosovu 1998-99.

Izveštaj poziva vlasti u Prištini da ulože “veće napore u rešavanju zahteva članova porodica nestalih osoba” i “otvore sve ratne arhive”.

Rezolucija poziva Srbiju da “sprovede istragu o posmrtnim ostacima tri osobe ekshumiranim tokom dosadašnjih iskopavanja masovne grobnice u selu Kiževak”. Ova grobnica je otkrivena u novembru 2020. godine, a veruje se da sadrži posmrtne ostatke Albanaca stradalih u ratu na Kosovu.

Više od 1.600 ljudi, uglavnom Albanaca, ali i Srba, i dalje se vodi kao nestalo.

U izveštaju o Srbiji se ističe “važnost regionalne saradnje o ratnim zločinima i istraživanja slučajeva nestalih lica”.

Srbiji je takođe upućen poziv da uloži više napora u “odbacivanju govora mržnje i veličanja ratnih zločinaca, i da podrži domaće tužioce u privođenju počinitelja pravdi”.

U izveštaju se na nekoliko mesta spominje govor mržnje i poricanje genocida u Srebrenici koji su prisutni u Srbiji, zbog čega je Srbija pozvana da se bori protiv “falsifikovanja činjenica koje je utvrdio MKSJ (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju)”.

Izveštaj Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini još nije usvojen, ali u nacrtu stoji da se BiH poziva da “ubrza efikasno procesuiranje ratnih zločina u skladu sa revidiranom Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina”.

U ovom nacrtu se takođe osuđuje “svaki vid istorijskog revizionizma, secesionistička retorika i povezana dela, te poricanje ili veličanje ratnih zločina počinjenih tokom rata 1990-ih”.

Osim izveštaja o Srbiji i Kosovu, Evropski parlament je usvojio i izveštaj o Severnoj Makedoniji. Svi izveštaji o bivšim jugoslovenskim zemljama pozivaju političke lidere da podrže stvaranje REKOM-a, komisije za utvrđivanje činjenica o svim ratnim zločinima i drugim kršenjima ljudskih prava počinjenim u regionu.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English