Vijest

Šainović i Lazarević negirali odgovornost za zločine nad albanskim civilima

24. Marta 2021.17:29
U emisiji posvećenoj obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja Jugoslavije, haški osuđenici koji su izašli iz zatvora, Nikola Šainović i Vladimir Lazarević, za Radio-televizijiu Srbije (RTS) su izjavili da nisu odgovorni za ratne zločine nad albanskim civilima na Kosovu.

This post is also available in: English


Nikola Šainović, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić u sudnici Haškog tribunala u januaru 2014. Foto: EPA/Peter Dejong

Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i bivši general Vojske Jugoslavije (VJ) Vladimir Lazarević, koje je Haški tribunal osudio za ratne zločine, sinoć su na RTS-u rekli da nisu počinili zločine za koje su osuđeni.

Šainović i Lazarević su gostovali u emisiji „Upitnik“, u kojoj je tema bila godišnjica početka NATO bombardovanja Jugoslavije 24. marta 1999.

Zapadna alijansa je započela sa vazdušnim napadima kako bi primorala tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića da okonča vojnu kampanju protiv Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koja je uključivala etničko čišćenje. Međutim, paralelno sa bombardovanjem, Miloševićeve snage su pojačale svoje aktivnosti i počinile niz masakra nad albanskim civilima.

Na novinarsko pitanje o ovim zločinima, Šainović je istakao da su to bila „dela pojedinaca“, za koja se jugoslovenske vlasti ne mogu smatrati odgovornim.

„To je neko morao da plati i mi smo platili“, rekao je on.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Šainovića na 18, a Lazarevića na 14 godina zatvora za ubistva, deportacije i nečovečno postupanje prema kosovskim Albanacima 1999. godine.

Lazarević je takođe negirao masovni egzodus stotine hiljada etničkih Albanaca koji su pobegli sa Kosova u proleće 1999., kako bi izbegli represiju od strane jugoslovenskih trupa i policije.

Lazarević je za RTS naime rekao: „Mi smo znali da će oni iscenirati egzodus“.

Šainović je pušten u avgustu 2015. godine nakon što je izdržao dve trećine kazne, a Lazarević je pušten u decembru 2015. godine.

Za iste zločine osuđeni su i generali VJ Nebojša Pavković i Dragoljub Ojdanić i general srpske policije Sreten Lukić.

Milica Stojanović


This post is also available in: English