Vijest

Belgija uhapsila bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova na osnovu optužbe za ratni zločin

17. Marta 2021.11:47
Pjeter Šalja, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uhapšen je u Belgiji nakon što su ga Specijalizovana veća Kosova (SVK) u Hagu optužila za ratne zločine.

This post is also available in: English

Amblem OVK. Foto: Wikimedia Commons/Adam Džons.

Belgijske vlasti pritvorile su jučer Pjetera Šalju, bivšeg pripadnika OVK, nakon što su SVK zatražile njegovo hapšenje zbog optužbe za ratne zločine.

„Pjeter Šalja biće zadržan u pritvoru u Belgiji do prebacivanja u pritvorsku jedinicu SVK-a u Hagu“, kaže se u saopštenju SVK-a.

Kako dodaju, optužnica će biti objavljena „najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog“ pred sudom u Hagu.

Mediji na Kosovu su objavili da je tokom rata Šalja bio poznat kao komandant Ujku (komandant Vuk), te da je on delovao u zoni Dukađin u zapadnom Kosovu.

Tužioci su u februaru 2019. razgovarali sa Šaljom u svojstvu osumnjičenog.

SVK su formirana kako bi sudila za zločine koji su počinjeni tokom i neposredno nakon rata na Kosovu od 1998. do 2000. godine, koji obuhvataju ubistva, mučenja i ilegalna zatočenja.

Među onima koji se već nalaze u Hagu po optužnici za ratne zločine su i nekadašnji predsednik Hašim Tači i bivši presednik skupštine Kadri Veselji, nekada visoki pripadnici OVK. Obojica su se izjasnili da nisu krivi.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova su deo kosovskog pravosudnog sistema, ali je njihovo sedište u Holandiji. Angažovan je međunarodni kadar.

Formirani su pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, koji su strahovali da kosovski pravosudni sistem nije spreman da se bavi ovako osetljivim slučajevima i zaštiti svedoke.

Perparim Isufi


This post is also available in: English