Vijest

Srbija: Počelo suđenje bivšem pripadniku VRS-a za zločine kod Bihaća

9. Marta 2021.17:01
U Beogradu je danas počelo suđenje bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) Draganu Dopuđi, koji se tereti za ratne zločine počinjene nad civilima kod Bihaća 1992. godine.


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN.

Danas je pred Višim sudom u Beogradu počelo suđenje Draganu Dopuđi, bivšem pripadniku 15. bihaćke brigade VRS-a. Dopuđa je optužen da je učestvovao u ubistvu najmanje deset bošnjačkih civila u selu Hrgar kod Bihaća.

U optužnici se navodi da su Dopuđa i drugi pripadnici njegove jedinice, “u periodu između 24. juna i prve polovine jula 1992.”, ušli u bivšu radionicu u selu Ripač u kojoj su se nalazili zarobljeni civili.

Iz objekta je izvedeno najmanje deset ljudi koji su vezani, a potom kamionom prebačeni u Hrgar, gdje su ubijeni.

Dopuđa je optužen da je lično ubio četvoricu njih. Vojnici su tijela žrtava bacili u jamu Bezdana u mjestu Hrgar. Njihovi posmrtni ostaci su otkriveni 1997. godine, zajedno sa ostacima 73 drugih osoba.

Dopuđa je negirao optužbe, rekavši da je u vrijeme navodnog zločina bio pripadnik vojne policije, a da se 15. bihaćkoj brigadi pridružio tek u septembru 1992. godine.

“Moja odbrana je da nisam bio tamo (na mjestu zločina), nisam u tome učestvovao, nikada nisam bio kod te jame”, rekao je Dopuđa sudu.

Dopuđa je potvrdio da su se zatvorenici nalazili u nekadašnjoj radionici za popravak traktora, ali da on nikada nije ušao u objekat.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dopuđe 2014. godine. Tada je optužen i bivši vojni policajac Željko Stanarević, kojeg je Sud BiH 2017. godine osudio na 13 godina zatvora.

Slučaj protiv Dopuđe ustupljen je Srbiji, gdje on živi, a optužnica je podignuta u decembru 2020. godine.

Za učestvovanje u zločinu u mjestu Hrgar Sud BiH je 2017. godine na 14 godina zatvora osudio i bivšeg pripadnika VRS-a Sašu Ćurguza.

 

 

 

Milica Stojanović