Vijest

Sud u Srbiji poništio presudu Huseinu Mujanoviću

5. Marta 2021.18:13
Sud u Beogradu poništio je presudu protiv Huseina Mujanovića, kojom je zbog zlostavljanja srpskih zatvorenika u vojnom zatvoru 1992. godine osuđen na deset godina zatvora, i naredio ponovno suđenje.

This post is also available in: English (English)


Apelacioni sud u Beogradu. Foto: Ministarstvo pravde Srbije

Apelacioni sud u Beogradu poništio je osuđujuću prvostepenu presudu protiv Huseina Mujanovića, bivšeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za zlostavljanje srpskih zatvorenika u vojnom zatvoru u Hrasnici kod Sarajeva, i naredio ponovno suđenje.

Mujanović je u julu 2020. godine osuđen na deset godina zatvora.

Tokom iznošenja žalbi u februaru, njegov advokat Dušan Ignjatović rekao je da prvostepeni postupak nije bio pravičan, jer Viši sud u Beogradu nije prihvatio sve svedoke koje je odbrana predložila.

“Od 24 svedoka koje smo mi predložili, koji imaju relevantna saznanja o tome, oni [sud] nam odbiju baš sve, a sve tužilačke svedoke ispitaju. I onda vam je jasno da to baš i nije neki fer postupak”, rekao je BIRN-u ranije Ignjatović.

U obrazloženju odluke da poništi presudu, Apelacioni sud je podržao Ignjatovićeve tvrdnje, navodeći da je “prvostepeni sud (…) povredio Ustav, kao i odredbe Zakonika o krivičnom postupku”, odbijanjem svih zahtjeva za ispitivanjem svjedoka Odbrane.

“Odbrana je tokom postupka predlagala da se u svojstvu svedoka ispitaju lica koja imaju neposredna saznanja u vezi sa predmetnim događajem za koji je okrivljeni oglašen krivim, ali prvostepeni sud nije ispitao ni jednog od predloženih svedoka odbrane, što je, po oceni Apelacionog suda, dovelo u pitanje kvalitet prava na odbranu okrivljenog u ovom krivičnom postupku, pa samim tim i pravo na pravično suđenje”, navodi se u presudi Apelacionog suda donesenoj 3. februara ali objavljenoj tek u petak.

Prema optužnici, u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je vodila Armija BiH, bilo je oko 30 srpskih zatvorenika.

Zatvorenici su, prema optužnici, držani u lošim uslovima i zlostavljani. Neki od njih su prebijani u obližnjem skloništu, nakon čega je njih šest umrlo. Mujanoviću se na teret stavljalo da je lično tukao dva zatvorenika koja su preživela.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji.

Milica Stojanović


This post is also available in: English (English)