Suđenje

Kordić Jure i ostali: Kao petogodišnja djeca zatočeni u logoru “Vojno”

5. Marta 2021.16:48
Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su kao petogodišnja djeca bili zatočeni u logoru “Vojno”.


Mostar. Foto: BIRN BiH 

Svjedok Salko Smailović rekao je da su ga pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u avgustu 1993. godine, s majkom i mlađom sestrom, iz stana u Mostaru odveli u “Vojno”.

On je ispričao da je zatvoren u jednu kuću sa drugim ženama i djecom, a da su u podrumu bili muškarci.

Smailović je kazao da je njih desetak bilo smješteno u manju sobu i da nisu imali uslove za higijenu, kao ni hranu i vodu. Dodao je da su majku i druge žene vodili da čiste.

Ispričao je da je vidio kako je njegovu majku jedne prilike udario izvjesni Nihad, za kojeg Smailović misli da je bio “kao neki glavni”. Rekao je da je vidio i kada su jednog dječaka udarali kaišem. Svjedok je čuo i za silovanja.

Kako je naveo, u decembru su pušteni, a u kasnijem periodu on je imao zdravstvenih problema.

On je svjedočio na suđenju Juri Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću i Slavku Golemcu, kojima se na teret stavlja zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tokom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” HVO-a.

Almasa Bešo posvjedočila je da je, kao petogodišnja djevojčica, 15. avgusta 1993. odvedena iz stana s majkom i tada dvogodišnjom sestrom. Navela je da su u njihov stan došli vojnici i da su jednog zvali Zec.

U logoru “Vojno”, kako je ispričala, bili su smješteni u kuću, koja je već bila puna žena i djece. Kazala je da je u sobi bilo osmoro djece.

Bešo je izjavila da su žene svaki dan vodili, a da su one govorile da idu praviti ručak. Dodala je da su djeca ostajala s jednom starijom ženom.

Svjedokinja se prisjetila kako se jedna od žena nije vratila jedne prilike i da je dovedena naknadno. Prema njenim riječima, ta žena je počela čupati kosu i trgati odjeću, a sina, koji joj je prišao, bacila je prema zidu. Navela je da su druge žene sklonile njenu djecu da ih ne povrijedi.

Bešo je ispričala da je jednom kroz prozor vidjela kako jednog starijeg čovjeka pas obara i ujeda.

Ona je tokom boravka u logoru čula da se spominje riječ “silovanje”, ali je rekla da tada nije shvatala šta to zaista znači.

Svjedokinja je navela da se u “Vojnom” smrtno plašila imena Marka Radića, Marija Mihalja i Damira Brekala. Radić i Brekalo su pred Sudom BiH osuđeni zbog zločina u “Vojnom”.

Bešo je kazala da su 2. decembra pušteni u razmjeni.

Nastavak suđenja je 15. marta.

 

Marija Taušan