Suđenje

Godinjak i ostali: Oslobađajuća presuda za zločine u Trnovu

4. Marta 2021.12:03
Sud Bosne i Hercegovine je nakon više od pet godina suđenja izrekao prvostepenu presudu kojom su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbi za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima počinjene na području Trnova.

This post is also available in: English

Edhem Godinjak. Izvor: BIRN BiH

Godinjak, Šarić i Bunoza su, prema prvostepenoj presudi, oslobođeni optužbi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba i paljenja njihove imovine u selima na području Trnova.

Prema presudi, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

“Optuženi su oslobođeni optužbe da su, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, planirali, naredili, pomagali u planiranju, pripremanju i učinjenju ubistva, namjernom nanošenju osobi snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, protuzakonitom zatvaranju civila, te da su, kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima, planirali, naredili, pomagali u planiranju, pripremanju i učinjenju lišenja života, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, nečovječnom postupanju i nanošenju velikih patnji, ozljeda tijela i povreda zdravlja”, saopćeno je iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je u završnim riječima ocijenilo da je dokazalo odgovornost optuženih, dok su sve tri Odbrane zatražile oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, čije navode, kako je rečeno, Optužba nije dokazala.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u oktobru 2014. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Džana Brkanić


This post is also available in: English