Vijest

Poziv na podnošenje prijava za obuku o podcastu

3. Marta 2021.16:58
Pozivamo novinare, urednike i producente iz šest zemalja Zapadnog Balkana da se prijave za obuku o istraživačkom podcastu koju vode istaknuti međunarodni treneri koji produciraju podcaste za portale istraživačkog novinarstva Reveal i Bellingcat.


Ilustracija. Izvor: Pxhere

Podcasti transformiraju novinarstvo širom svijeta, a njihova je popularnost posljednjih godina vrtoglavo porasla. Međutim, u medijskom prostoru Zapadnog Balkana podcasti, koji kombiniraju snagu istraživačkog novinarstva i naraciju, još su u povojima. Ipak, postoji rastući interes za ovu vrstu sadržaja koji može privući veliku i raznoliku publiku putem mobilnih uređaja.

Ako ste novinar, urednik ili producent koji želi naučiti više o podcastu i pitate se kako da ambiciozni istraživački projekat pretvorite u uspješan podcast, ovaj četverodnevni trening će vas upoznati s osnovnim načelima i vještinama koje su vam potrebne da istraživačke priče prilagodite za podcaste.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) organizuje obuku o istraživačkim podcastima za predstavnike medija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije u sklopu regionalnog projekta “Mediji za sve”. Radionicu vodi Michael Montgomery, viši producent Reveala iz Centra za istraživačko novinarstvo sa sjedištem u SAD-u. Michaelu će se pridružiti Sean Glynn, direktor Novela, jedne od vodećih britanskih audioprodukcijskih kompanija, i Max O’Brien, izvršni producent Novelovog The Bellingcat Podcasta.

Nakon radionice, najbolji prijedlozi za nove podcaste dobiće novčanu nagradu za pokrivanje produkcijskih troškova i dalju mentorsku podršku Michaela Montgomerya i drugih producenata i urednika. Pored pokrivanja razvoja priče i njene produkcije, pobrinućemo se da na kraju obuke razumijete kako da identificirate i povežete se sa ciljnom publikom, kao i osnovne korake u marketingu i distribuciji.

Naš glavni trener Michael Montgomery je dinamičan nagrađivani novinar s uspješnom karijerom na radiju/podcastu, televiziji i štampi. Njegovi se radovi pojavljuju u nacionalnim i međunarodnim medijskim kućama, uključujući Reveal, NPR, Frontline, BBC i BIRN. On takođe ima opsežno iskustvo na Balkanu: pokrivao je uspon Slobodana Miloševića, pad komunizma širom regiona i ratove u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu za prestižni britanski Daily Telegraph.

Sean Glynn ima veliko iskustvo kao producent serija i izvršni producent čiji radovi obuhvaćaju aktuelne događaje, umjetnost, istoriju i politiku. Sean je producirao priče i vodeće dokumentarne serijale za BBC Radio 4 i BBC World Service.

Max O’Brien nadzirao je nagrađivane audio dokumentarce i prethodno producirao popularnu dugogodišnju seriju Something Understood (Nešto shvaćeno) BBC Radija 4. Max je snimao svuda, od soba za seanse i operacijskih dvorana tokom operacije na otvorenom srcu, pa do kontrolne kabine Velikog hadronskog sudarača CERN-a.

Ko se može prijaviti?

Prijaviti se mogu novinari, urednici, producenti koji žele učiti o podcastu i razviti vještine koje će im omogućiti da kreiraju svoje vlastite podcaste.

Svi potencijalni učesnici trebaju se prijaviti koristeći podatke navedene u prijavnom obrascu.

Kako se prijaviti?

Kandidati trebaju popuniti i poslati samo jednu prijavu koju možete preuzeti u nastavku. Sve prijave trebaju biti na engleskom jeziku, te poslane na adresu e-pošte [email protected] uz priložen CV kandidata.

DATUM TRENINGA: 22.–31. mart 2021. (četiri dnevne sesije tokom dvije sedmice)

MJESTO ODRŽAVANJA TRENINGA: Online

JEZIK: Radni jezik treninga je engleski

POZIV NA PODNOŠENJE PRIJAVA: Preuzmi ovdje

PRIJAVNI OBRAZAC: Preuzmi ovdje

ROK ZA PRIJAVE: 14. mart u ponoć po srednjoevropskom vremenu

INFORMACIJE O ZAŠTITI PODATAKA: Obavijest o zaštiti privatnosti