Vijest

Otvoren konkurs za BIRN-ovu stipendiju za novinarsku izuzetnost u 2021. godini

3. Marta 2021.14:00
Naš današnji svijet izgleda mnogo drukčije nego prije godinu dana, a nesumnjivo će opet izgledati mnogo drukčije kada konačno izađemo iz ove pandemije. Nijedan aspekt naših života neće ostati nepromijenjen događanjima iz protekle godine. Ovaj program stipendiranja i dalje traži priče koje otkrivaju nešto novo o svijetu ili nam otkrivaju nešto poznato u novom svjetlu.

This post is also available in: English

Dodjeljujemo deset stipendija novinarima iz Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope, koji imaju ideju za priču koja zavređuje predano izvještavanje sa terena, dublje istraživanje, velikodušno finansiranje i kontinuiranu pažnju urednika.

Prijave se ove godine traže na temu Transformacija, a rok za njihovo slanje je 9. april 2021. godine.

Nezavisna komisija će odabrati uspješne kandidate koji će učestvovati u našem desetomjesečnom programu profesionalnog razvoja, a kulminiraće stvaranjem uvjerljive priče u dugoj formi koju će objaviti BIRN i njegovi medijski partneri.

Program stipendiranja nudi:

  • Stipendiju u iznosu od 3.000 eura
  • Priliku da poboljšate vještine izvještavanja blisko sarađujući sa prvoklasnim urednicima
  • Kontinuirano mentorstvo i podršku BIRN-ove vodeće regionalne novinarske mreže, koja je prisutna u 14 zemalja regije Srednje i Jugoistočne Evrope
  • Priliku za učešće na uvodnom seminaru koji se fokusira na tehnike izvještavanja i pričanja priča
  • Priliku da osvojite dodatne nagrade u vrijednosti između 3.000 i 1.000 eura za tri najbolje priče
  • Objavljivanje izvještaja na lokalnim jezicima, kao i na engleskom jeziku, putem naše mreže medijskih partnera širom svijeta
  • Članstvo u mreži stipendista koja je kreirana da podrži umrežavanje između stipendista koji su učestvovali u ovom programu od 2007. godine

U želji da vas inspiriše za ovogodišnju temu, naš urednik Neil Arun:

“Ovo je prilika da iznesete priču koja istražuje promjene koje su pokrenute ili ubrzane tokom protekle godine. Voljeli bismo čuti nešto svježe o promjeni odnosa snaga u društvu – između vlada i njihovih građana, država i EU-a, bogatih i siromašnih, pojedinaca i institucija. Koje su nove energije oslobođene? Koje su stare slobode ograničene? Kako su kriminalitet i korupcija prinuđeni da uvedu inovacije?

Kako se moćne institucije, bile one formalne ili neformalne, zakonite ili iliegalne, prilagođavaju nestabilnosti? Pokazujući šta se promijenilo ili je žrtvovano, vaše izlaganje možda može naglasiti i šta se to sačuvalo, na tragu načela Giuseppea Tomasija di Lampeduse: “Sve se mora promijeniti da bi ostalo isto.”

I dok od vas očekujemo da razmišljate politički i pratite tokove novca, vaša priča ne mora doći iz sijeta politike ili ekonomije. Vaša inspiracija može doći i iz kulture, nauke ili tehnologije, dešavanja koja se odigravaju na vašim društvenim mrežama ili u susjedstvu.”

Kao i uvijek, najbolji izvještaji uspostavljaju vezu između konkretnih i opštih stvari. Dakle, ako imate samo uopštenu ideju za priču koju želite pokriti, molimo vas da takođe razmislite i o konkretnim stvarima, tj. događajima, institucijama i pojedincima, koji će baciti svjetlo na tu ideju. I obratno, ako imate veoma konkretnu priču koju želite razviti, molimo vas da razmislite i šta ona znači uopšteno, u globalnom kontekstu.

Dobra stipendijska priča biće rezultat mjeseci i mjeseci vaše predanosti kao reportera, sastanaka s ljudima, pretresanja dokumenata, revidiranja teksta i istraživanja svakog mogućeg ugla sa urednikom. Ako vaš uradak sadrži i obećanje jedne takve priče, ima dobre šanse za uspjeh.

Više o stipendiji i načinu prijavljivanja čitajte na ovom linku.

    This post is also available in: English