Vijest

Srbija povećala zatvorsku kaznu osuđenom za ratni zločin u Bosanskom Petrovcu

24. Februara 2021.11:37
Sud u Beogradu izrekao je pravosnažnu presudu bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) Milanu Dragišiću kojom je osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva jednog civila i pokušaja ubistva još dva u Bosanskom Petrovcu 1992. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

This post is also available in: English

Apelacioni sud u Beogradu. Foto: Ministarstvo pravde Srbije

Apelacioni sud u Beogradu povećao je kaznu izrečenu bivšem pripadniku VRS-a Milanu Dragišiću sa četiri na pet godina zatvora, zbog ubistva i dva pokušaja ubistva civila u Bosanskom Petrovcu, u sjeverozapadnoj BiH, 20. septembra 1992.

U presudi, koja je donesena 1. februara ali je objavljena tek u ponedjeljak, stoji da prvostepeni sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio “težinu izvršenog krivičnog djela i nastale posljedice”.

Nakon što je tijelo Milanovog brata, koji je poginuo u ratu, prebačeno u Bosanski Petrovac, on je, naoružan, počeo da divlja po ulicama grada, pri čemu je ubio Asima Kavaza i pokušao da ubije još dvojicu Bošnjaka.

Apelacioni sud u presudi obrazlaže da prvostepena presuda nije uzela u obzir činjenicu da su “oštećeni bili njegove komšije i poznanici, koji ničim nisu doprinijeli, niti bili odgovorni za smrt njegovog brata”.

Prvostepenom presudom izrečenom u julu 2020., Viši sud u Beogradu osudio je Dragišića na četiri godine zatvora.
Tokom suđenja u Beogradu u februaru 2020. godine, Dragišić je priznao da je ubio jednog civila, ali je negirao odgovornost za ubistvo još dvojice.

Njemu se tada ponovo sudilo nakon što je ukinuta prethodno izrečena osuđujuća presuda.
Na prvom suđenju, u aprilu 2019., Dragišiću je izrečena kazna od četiri godine zatvora zbog ubistva Kavaza i pokušaja ubistva njegovog sina i još jednog muškarca, ali je oslobođen ostalih optužbi.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English