Vijest

Srbija: Budimir osuđen zbog napada na civile u Ključu 1992. godine

23. Februara 2021.17:05
Nakon ponovnog suđenja u Beogradu, sud je osudio Željka Budimira na dve godine zatvora zbog napada i pljačke civila bošnjačke nacionalnosti u opštini Ključ u novembru 1992. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN 

Viši sud u Beogradu, nakon ponovljenog suđenja, proglasio je danas Željka Budimira krivim po optužnici da je pretukao civila Aleta Štrkonjića, Bošnjaka, i ukrao njegov novac u selu Rejzovići u opštini Ključ u novembru 1992. godine.
Sud je oslobodio Budimira optužbi da je učestvovao u ubistvu Aletove supruge i tašte.

Sudija Vinka Beraha Nikićević rekla je da se Budimir branio tvrdnjom da je bio na porodičnoj večeri i da je u noći zločina otišao da zaprosi svoju devojku, ali da mu sud nije poverovao.

„Sud nije mogao da prihvati odbranu Željka Budimira, jer je opovrgnuta izjavom Aleta Štrkonjića, jedinog preživjelog i on je jasno govorio o tome šta se dogodilo u njegovoj kući“, rekla je Beraha Nikićević.

Prema optužnici, Budmir je jedan od trojice boraca koji su 21. novembra 1992. godine oko 23.00 sata upali u kuću Aleta Štrkonića u Rejzovićima, pretukli ga i izboli nožem.

Štrkonjić im je dao novac koji su tražili, oko 5.800 tadašnjih nemačkih maraka, a zatim je pobegao.

Jedan od dvojice ljudi koji su bili sa Budmirom prišao je Štrkonjićevoj supruzi Fatimi, izvadio pištolj i pucao joj u glavu, a zatim nožem ubio njenu majku Fatu Koljić, stajalo je u optužnici.

U optužnici nije bilo precizirano kojoj vojnoj grupi ili jedinici je optuženi pripadao.

U prethodnom sudskom procesu, Budimir je u septembru 2019. godine takođe osuđen na dve godine zatvora zbog napada i pljačke Štrkonjica i oslobođen optužbi za učešće u ubistvu njegove supruge i njene majke. Ali u martu 2020. godine, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu i naložio ponovno suđenje.

Budimir je tokom suđenja izjavio da je na početku rata 1992. godine bio u rezervnom sastavu policije, a da su ga kasnije u leto 1992. poslali na ratište u Kupresu u BiH.

Međutim, prema njegovim rečima, on je od 13. oktobra do 1. decembra 1992. godine, u periodu u kojem je zločin počinjen, otpušten iz vojne službe.

Njegova devojka, koja je u međuvremenu postala njegova supruga, takođe je svedočila na sudu i rekla da je te noći on zaista došao kod nje da je zaprosi.

Tokom ponovljenog suđenja tužilac nije pozvao nove svedoke, a odbrana je pozvala Nenada Bajića, brata Predraga Bajića, jednog od dvojice saboraca sa kojima je Budmir optužen za počinjenje zločina.

Nenad Bajić je sudu rekao da mu je brat kazao da na njega vrše pritisak da okrivi Budimira za zločin, iako Budimir nije bio sa njim onog dana kada je zločin počinjen.

Predrag Bajić i Mladenko Vrtunić, osuđeni su od strane kantonalnog suda u Bihaću u BiH 2014. godine za ubistvo žena i napad na Štrkonjića.

S obzirom da Budimir živi u Srbiji, BiH je njegov predmet ustupila Beogradu. Suđenje je počelo u aprilu 2018. godine.

Današnja presuda je prvostepena i na nju se može uložiti žalba.

Milica Stojanović


This post is also available in: English