Vijest

Srbija: Bivši pripadnik ABiH podneo žalbu na osuđujuću presudu

4. Februara 2021.09:53
Bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine Husein Mujanović žalio se na presudu kojom je zbog zlostavljanja srpskih zatvorenika u vojnom zatvoru u Hrasnici kod Sarajeva osuđen na deset godina zatvora.

This post is also available in: English

Apelacioni sud u Beogradu. Foto: Ministarstvo pravde Srbije

Branilac Huseina Mujanovića zatražio je danas od Apelacionog suda u Beogradu da njegovog klijenta oslobodi krivice ili pošalje slučaj na ponovno suđenje, dok je tužilaštvo zatražilo da mu se kazna poveća na 15 godina.

Mujanović je u julu 2020. godine osuđen na deset godina zatvora zbog zlostavljanja srpskih zatvorenika u Hrasnici tokom rata 1992. godine.

Prema optužnici, u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je vodila Armija BiH, bilo je oko 30 srpskih zatvorenika.

Zatvorenici su, prema optužnici, držani u lošim uslovima i zlostavljani. Neki od njih su prebijani u obližnjem skloništu, nakon čega je njih 6 umrlo. Mujanoviću se na teret stavljalo da je lično tukao dva zatvorenika koja su preživela.

Mujanovićev advokat Dušan Ignjatović je rekao za BIRN da postoji dovoljno dokaza da Apelacioni sud oslobodi njegovog klijenta optužbi za nezakonito zatvaranje.

„Što se tiče nečovečnog postupanja i prebijanja, to (optužbe) bi trebalo još da se raščisti (na ponovljenom suđenju)“, naglasio je Ignjatović.

Dodao je da prvostepeni postupak nije bio pravičan, jer Viši sud u Beogradu nije prihvatio sve svedoke koje je odbrana predložila.

„Od 24 svedoka koje smo mi predložili, koji imaju relevantna saznanja o tome, oni (sud) nam odbiju baš sve, a sve tužilačke svedoke ispitaju. I onda vam je jasno da to baš i nije neki fer postupak”, rekao je on.

Sa druge strane, Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) pozvalo je Apelacioni sud da Mijanoviću izrekne 15-godišnju zatvorsku kaznu, kao što je to zatražilo i pred Višim sudom u Beogradu u završnim rečima u prvostepenom postupku.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji i to vreme će biti uračunato u njegovu kaznu.

Milica Stojanović


This post is also available in: English