Vijest

Agim Čeku oslobođen optužbi za falsifikovanje spiska ratnih veterana

19. Januara 2021.16:37
Bivši kosovski premijer Agim Čeku je zajedno sa 11 suoptuženih oslobođen krivice da je falsifikovao spisak ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), što je onima koji nisu bili borci omogućilo da dobiju boračke beneficije.

This post is also available in: English


Sudija Osnovnog suda u Prištini Nuše Kuka-Mekaj čita presudu. Foto: BIRN

Osnovni sud u Prištini oslobodio je danas bivšeg premijera i 11 suoptuženih krivice da su zloupotrebili službeni položaj i dodavali ljude na oficijalni spisak ratnih veterana OVK.

Sudija Nuše Kuka-Mekaj je u obrazloženju navela da je razlog za takvu presudu nedostatak dokaza. Ona je rekla da nisu dostavljeni dokazi o izvršenoj reviziji radi utvrđivanja nezakonitih radnji.

„Tužilaštvo ni u čemu nije uspelo da ubedi sud“, rekla je Kuka-Mekaj.

Agim Čeku, bivši komandant OVK, bivši premijer i bivši ministar odbrane Kosova, bio je predsednik vladine Komisije za verifikaciju veterana OVK.

Među ostalima koji su oslobođeni krivice su i bivši ministar odbrane Ruštem Beriša i bivši poslanici Škumbin Demaljiaj, Nuredin Ljuštaku i Šukri Buja.

Oslobođeni optužbe su i Sadik Haljithaja, Ćelje Gaši, Ahmet Daku, Faik Fazljiu, Smajlj Eljezaj, Fadilj Šurdhaj i Džavit Jašari.

„To je pravedna i dobra odluka“, rekao je Čeku medijima nakon izricanja presude, dodajući da se od početka „osećao nevinim“.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnice 2018. godine, usled navoda da su mnogi ljudi, koji se nikada nisu borili u ratu, lažno registrovani kao bivši pripadnici OVK.

Prema optužnici, optuženi su iskoristili svoj službeni položaj i na taj način oštetili budžet za preko 88 miliona evra.

Vladina komisija za verifikaciju veterana počela je sa radom 2012. godine, a 2016. je objavila listu sa 46.000 imena. U septembru 2017. godine, Specijalno tužilaštvo je objavilo da je preliminarna istraga otkrila da su na ime beneficija ilegalno isplaćene desetine miliona evra.

Optužnicu je pripremio specijalni tužilac Elez Blakaj, koji je u avgustu 2018. dao ostavku, navodeći da su mu pretili „poznati i nepoznati ljudi“ koji su želeli da odustane od istrage.

U odvojenim slučajevima brojni osumnjičeni osuđeni su za falsifikovanje dokumenata.

U oktobru 2019. godine, Osnovni sud u Peći je naložio trojici ljudi da vrate novac.

Sedam optuženih čeka na suđenje nakon što ih je tužilaštvo u Mitrovici optužilo za falsifikovanje dokumenata.

U januaru 2020. godine, Specijalno tužilaštvo je objavilo da je samo tužilaštvu u Peći poslato preko 8.000 prijava za borački status.

Xhorxhina Bami


This post is also available in: English