Vijest

Kosovo: 2020. ekshumirani ostaci 11 žrtava rata

23. Decembra 2020.17:03
Prvi čovek Komisije za nestale osobe Kosova za BIRN kaže da su ove godine ekshumirani posmrtni ostaci 11 osoba, ali da se u masovnim grobnicama u ovoj zemlji i susednoj Srbiji, nalazi još dosta žrtava rata.

This post is also available in: English

Stručnjaci iz Srbije, Kosova i EU pretražuju grobnicu u selu Kiževak . Foto: EPA-EFE/Đorđe Savić

Predsednik kosovske Komisije za nestale osobe Kuštrim Gara izjavio je za BIRN da su ove godine izvršene ekshumacije na deset lokacija na Kosovu i u Srbiji, te da su „pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 11 žrtava rata”.

Gara ističe da su 2020. godine „posmrtni ostaci četiri osobe, identifikovane pre nekoliko godina, predati njihovim porodicama kako bi one mogle ponovo da ih sahrane”.

Poslednji posmrtni ostaci pronađeni su 18. decembra, a radi se o ostacima koji su pronađeni u Orahovcu i delovima kostiju pronađenim u prizrenskom naselju Tusuz, koji su poslati na DNK analizu i identifikaciju, dodaje Gara.

„Nakon identifikacije ostaci će biti predati članovima porodica kako bi ih oni ponovo sahranili”, rekao je on.

Do sada je pronađeno i identifikovano oko 6.000 osoba koje su se vodile kao nestale u ratu na Kosovu. Gara kaže da se traga za još 1.638 žrtava, uglavnom albanske nacionalnosti, ali među nestalima ima i Srba.

Početkom decembra počela su iskopavanja u selu Kiževak na jugu Srbije nakon što je u tamošnjem otvorenom kopu rudnika pronađena masovna grobnica.

Komisija za nestala lica Srbije objavila je da se u ovoj masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci od 15 do 17 ljudi i da se gotovo sigurno radi o Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu.

Grobnica u Kiževku je jedna u nizu masovnih grobnica otkrivenih u Srbiji. Posmrtni ostaci koji su pronađeni u njima pripadaju žrtvama masakara koje su počinile srpske snage, a koje su zatim prebačene u Srbiju i sahranjene u tajnim grobnicama.

Tokom 2020. vršeno je iskopavanje na pet lokacija na Kosovu: na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici, u selima Poljane i Suvo grlo i na grobljima u Orahovcu i Prizrenu.

Gara kaže da će se naredne godine nastaviti sa iskopavanjima na lokacijama u Mitrovici, Prizrenu i Suvom grlu.

On objašnjava da je glavna prepreka u pronalaženju preostalih nestalih osoba nedostatak tačnih informacija.

„Od Srbije se neprestano traži da otvori svoju arhivu, posebno arhivu bivše Vojske Jugoslavije, te da informacije iz te arhive stavi na raspolaganje “, dodaje on.

Ova vojna arhiva je državna tajna, ali predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je otkrivanje informacija ukoliko se otvori arhiva Oslobodilačke vojske Kosova kako bi se otkrile lokacija na kojima su zakopane srpske žrtve.

Međutim, na Kosovu tvrde da OVK nije imala arhivu.

Xhorxhina Bami


This post is also available in: English